Blaak House | Rotterdam

Ik was erbij toen het gebouw verrees op de resten van wat het ooit was, ik heb mijn bijdrage aan het gebouw geleverd met mijn kunst. Het was in de tijd van de wederopbouw. Een tijd waarin de degelijkheid en robuustheid van het gebouw een voorbeeld moest zijn voor de nieuwe samenleving; je kan onze stad bombarderen wat je wilt maar we zijn niet kapot te krijgen. Echter: das war einmal. Robuustheid is inmiddels klassiek en gewaardeerd, het is monumentaal. En wat monumentaal is, koesteren we. Dat is goed. Het is nog beter om waar nodig te vernieuwen, om nieuwe betekenis te creëren. Om de statige buitenkant te respecteren, in zijn waarde te laten. En juist met het innerlijk te verwonderen door dit te trakteren op toegankelijkheid en openheid, vriendelijkheid en licht. Om het gebouw zo een nieuwe expressie, een nieuw karakter te geven en dit te laten groeien. Met respect voor de historie en mijn kunst. En met ambitie voor de toekomst. Dus laat het gebeuren. Laat het gebouw een plek krijgen in de tijd van nu. Laat het een esthetisch antwoord zijn op de wensen en eisen die de mensen er vandaag en morgen aan stellen. Maak het gebouw klaar om op een organische manier te meegroeien met de tijdgeest.

Klassieke wederopbouw
Blaak 34 in Rotterdam is van origine het gebouw van de Nederlandsche Handelsmaatschappij. Het is in 1950, als tegenhanger van de modernistische trend gerealiseerd als klassieke interpretatie van de modernistische wederopbouw naar een ontwerp van de architecten Nieuwenhuyzen en Elffers. Het gebouw is uitgebreid in 1998, waarbij wel ruimte is toegevoegd door een optopping met twee bouwlagen maar waarbij ook veel van de oorspronkelijke kwaliteit is verhuld. De hierdoor ontstane dualiteit is door ons vertaald in een synergetische aanpak van het atrium dat heeft geleid tot een zeer hoogwaardig nieuw interieur, waarbij de oorspronkelijke monumentale kwaliteiten volledig geëerd worden.

Subliem kantoor
Actuele wensen voor kantoorruimte en de visie op toekomstige ontwikkelingen zijn leidend geweest voor de transitie van single-tenant naar multi-tenant kantoorgebouw. De bijzondere kwaliteiten omvatten naast fantastische monumentale ruimten, materialen en details ook hoogwaardige eigentijdse oplossingen. Hierdoor wordt een zeer comfortabele werkomgeving geboden. Door hiernaast slimme ingrepen in de kernen toe te passen is een zeer flexibel multi-tenant gebouw gerealiseerd, met als kloppend hart een open begane grond vloer met een zeer indrukwekkend atrium.

Overtuigingskracht
De kracht van het plan bestaat uit het op juiste waarde schatten van alle gebouwonderdelen en deze vervolgens op de juiste manier hergebruiken in een nieuw interieur. Dit geldt voor de oorspronkelijke onderdelen, maar ook voor de toevoegingen uit 1998. Zo bestond onze belangrijkste ingreep uit het verwijderen van de eerste verdiepingsvloer ter plaatse van het atrium. Hierdoor is een verbinding ontstaan tussen de marmeren hoofdentree en het atrium, waardoor alle vloeren met de gemeenschappelijke ruimte op de begane grond verbonden zijn. Het verwijderen van deze vloer is zorgvuldig beargumenteerd richting de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Projectdata
opdracht: renovatie van een historisch bankgebouw | locatie: Blaak 34 Rotterdam | opdrachtgever: Real-IS München | projectmanagement: Savills Amsterdam | constructeur: Van Rossum | adviseur brandveiligheid: DGMR | installatieadviseur: Deerns | aannemer: Van Omme & de Groot | oppervlakte: 9.500 m² | ontwerp: 2015 | oplevering: 2017 | fotografie: Ossip van Duivenbode | bijzonderheden: nominatie Herengracht Industrieprijs 2018, nominatie Gebouw van het Jaar 2018