Hulstkampgebouw | Rotterdam

Maaskade
Het gat aan de wal. Als ik dat tegen mijn man zeg, weet hij precies wat ik bedoel. En dat is best bijzonder. Want we bevaren al jaren de binnenwateren van Europa en het is maar zelden dat hij kan genieten van het landschap en al het andere moois dat we passeren. Het is voor mij altijd een cadeautje als we de Maas afvaren en Rotterdam binnenkomen. De stad waar ik ben geboren, op het enige eiland van de stad. Het gat aan de wal was altijd, kijkend vanaf de Nieuwe Maas, de leegte naast het Hulstkampgebouw. Was. Want in dat rare niets is een gebouw verrezen dat in alles mijn Rotterdam is. In zijn contouren en details ademt het de romantiek van de oude stad, het had er al 100 jaar kunnen staan. Tegelijkertijd voel je ook dat het nieuw en modern is. En dat zit niet in de weg, het klopt gewoon. Het maakt me ook nieuwsgierig; hoe zien wij eruit vanaf de bovenste verdieping?

Rijksmonument
Aan de Maaskade 125-127, op het Noordereiland in Rotterdam, staat het Hulstkampgebouw, een Rijksmonument. Het neorenaissance pand dateert uit 1890 en is door de Rotterdamse architect J.P. Stok ontworpen als huisvesting voor de margarine- en kaasfabriek van de firma J. Laming & Zonen. In 1919 betrok likeurstokerij en distilleerderij Hulstkamp & Zoon & Molijn gebouw en zou daar tot 1978 blijven.

Nieuwbouw luxe appartementen
Op en rondom de laagbouw extensie naast het hoofdgebouw worden 4 luxe appartementen ontwikkeld. Een gevoelig project, op een gevoelige locatie. De Maaskade is een beschermd stadsgezicht, het Hulstkampgebouw is een Rijksmonument. De luxe appartementen aan de Maaskade zijn modern ontworpen binnen de stijlkaders van de omliggende gebouwen.

Projectdata
opdracht: 4 luxe appartementen naast het Rijksmonument ‘het Hulstkampgebouw’ | opdrachtgever: Thon Hotels | architect: V8 architects | Adviseur constructie: Pieters Bouwtechniek | Adviseur installatie: L.B.P. | Adviseur akoestiek en bouwfysica: L.B.P. | Adviseur brandveiligheid: L.B.P. | programma: appartementen | oppervlakte: 4.000 m2 | ontwerp: 2009 | oplevering: gepland 2019