Cooltoren gaat de hoogte in

De 7e verdieping van de Cooltoren is gereed! En dat betekent dat er gestart kan worden met de hoogbouw en we nu echt de hoogte in gaan. Met behulp van een zogenaamde klimbekisting wordt de betonnen kern van de hoogbouw gerealiseerd. De bouw van de beuken van de laagbouw is al eerder opgestart om de verschillende delen zo tegelijkertijd te kunnen realiseren.

V8 Architects ontwerpt transformatie kantoorgebouw Zuidas Amsterdam

V8 Architects is door G&S Vastgoed en Cityhold Office Partnership (CHOP), onderdeel van Nuveen Real Estate, gevraagd om het ontwerp te maken voor het jaren ’70 pand aan de Prinses Irenestraat 59 op de Zuidas in Amsterdam. De ambitie is om het gebouw, dat nu in gebruik is als school, te transformeren tot een prestigieus en duurzaam kantoorgebouw.

Het destijds door Architectenbureau Le Grand & Selle ontworpen gebouw behoort samen met de omliggende gebouwen het Parnascomplex (1975) en het Atrium (1972), tot de oudste gebouwen van de Zuidas. De locatie is bijzonder; aan de ene kant station Amsterdam WTC en het zakelijke hart van de Zuidas en aan de andere kant de rustige woonwijk van Amsterdam-Zuid. In het ontwerp van V8 Architects komen beide karakters samen: een duurzaam, elegant en tijdloos kantoor in een weelderige groene tuin. Met een oppervlak van circa 14.000 m2, is het pand één van de laatste objecten met renovatiepotentie op de Zuidas.

Demontage monumentale muur Hulstkamphof

Een bijzondere fase in de bouw van het Hulstkamphof op het Noordereiland in Rotterdam. Het bakstenen muurtje naast het Hulstkampgebouw is vakkundig gedemonteerd om plaats te maken voor de funderingswerkzaamheden van de vier luxe appartementen. Van simpelweg slopen is geen sprake, de muur is monumentaal en wordt, zodra de ruwbouw gereed is, weer op zijn oude plek teruggeplaatst. Daar wordt hij onderdeel van de nieuwe gevel.

Foto’s: Aiste Rakauskaite

Expo 2020 Dubai met een jaar uitgesteld

De uitstel van Expo2020 Dubai is een feit. Vandaag hebben het Ministerie van Buitenlandse Zaken & RVO daarover onderstaand persbericht verspreid:

Vandaag is door het Bureau Internationaal Exposition (BIE) aangekondigd dat twee derde van de stemmen zijn behaald voor uitstel Expo 2020. Dit betekent dat de Expo 2020 Dubai als gevolg van de COVID-19 uitbraak met een jaar wordt uitgesteld. Het stemmingsproces moet nog wel worden afgerond, maar dat zal het voornemen voor uitstel niet wijzigen. Ook Nederland heeft dit voorstel positief gesteund. Met dit uitstel kunnen alle deelnemende landen zich eerst richten op de bestrijding van het coronavirus en het omgaan met alle sociale en economische gevolgen. De Expo 2020 Dubai vindt daarom plaats van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022.

Expo na Corona
Nederland is een samenwerkingsland en ook in de tussentijd blijven Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en overheden bijdragen aan oplossingen voor uitdagingen in de Golfregio op het gebied van water, energie en voedsel. De meerjarige inzet op het thema ‘Uniting water, energy and food’ – tevens terugkerende thema’s binnen de Sustainable Development Goals – is juist nu relevant in tijden waar voedsel en water belangrijker zijn dan ooit. Ook gezondheid en klimaat spelen een prominente rol in de Nederlandse deelname. ‘We zien prachtige nieuwe samenwerkingen ontstaan tussen bedrijven en overheden, helemaal in COVID-19 tijden, dat maakt mij trots’, aldus Hans Sandee, Commissionair General van het Nederlands Consulaat in Dubai.  ‘Dit is precies het uitgangspunt van onze deelname aan de Expo 2020 met het thema: Connecting minds, creating the future’.

Ook de Expo organisatie benadrukt dat samenwerkingen, mensen inspireren en gezamenlijk nieuwe oplossingen vinden het uitgangspunt zijn in deze uitdagende tijden, waarin de wereld zich bevindt.

Samenwerken voorop
De Nederlandse Expo organisatie heeft voorafgaand aan het steunen van het uitstel nauw overlegd met haar samenwerkingspartners in het bedrijfsleven en de betrokken kennisinstellingen. Hieruit is brede steun naar voren gekomen voor het uitstellen met een jaar. De Expo wordt gezien als een van de belangrijkste internationale events na de coronacrisis waarin men kan starten met de heropbouw van internationale samenwerkingen en handel. Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking zegt: ‘Overheid en bedrijfsleven werken samen om te kijken hoe we ondernemers zo goed mogelijk kunnen helpen. Niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland. We doen het samen, want alleen door samen te werken komen we er met zijn allen weer bovenop.’

Bouw Nederlands paviljoen stopt tijdelijk
Vanaf eind mei worden alle bouwwerkzaamheden aan het Nederlandse paviljoen stilgelegd. Dan is de ruwbouw van het paviljoen klaar en vanuit het kwaliteits- en kostenoogpunt is dit ook het meest gunstige moment om te stoppen. De duurzame hergebruikte en ruwe bouwmaterialen, zoals het staal en de damwanden, zijn goed bestand tegen hoge temperaturen en behouden ook op langere termijn juist hun natuurlijke uitstraling. Hierdoor worden geen tot weinig nadelige effecten verwacht in de periode dat de bouw stilligt. Naar verwachting wordt de bouw vanaf januari 2021 weer hervat.

Gezamenlijk besluit
De afgelopen week heeft een stemronde voor uitstel van Expo 2020 onder alle BIE-Lidstaten plaatsgevonden. Hierbij is de vereiste meerderheid aan stemmen voor het uitstellen van de Expo, volgens het artikel 28 van het BIE verdrag, ruim behaald. De naam Expo 2020 blijft behouden, ondanks het feit dat het evenement in 2021 plaatsvindt.

Bouw van de Cooltoren in beeld

Bouwen is vakmanschap. En kunst.
Op de bouwplaats van de Cooltoren wordt op dit moment gewerkt aan de bekisting voor de 5e verdiepingsvloer en aan de stalen spanten die boven de Hoornbrekerstraat komen. Tegelijkertijd worden de funderingswerkzaamheden uitgevoerd voor de zijwangen van de laagbouw.

©V8 Architects/Aistė Rakauskaitė

Hoogste punt voor Verto Arnhem

De bouw van Verto heeft zijn hoogste punt bereikt. Ook zonder grootse viering een belangrijke mijlpaal die de realisatie van een bijzonder woongebouw weer een stap dichterbij brengt.

Verto is de herontwikkeling van een voormalig stadskantoor in de historische binnenstad van Arnhem tot duurzaam woongebouw met 58 appartementen. In het ontwerp vormen de originele ontwerpprincipes het uitgangspunt. De kenmerkende, functionele helderheid van het bestaande gebouw blijft behouden. Door de sterk aanwezige horizontale ramen associeert het met het modernistische wederopbouwkarakter van de binnenstad. De balkons vormen het ‘ornament’ en voegen er een woonkarakter aan toe. De constructie van het bestaande gebouw is van staal en varieert van grote stalen spanten op de begane grond tot verfijnde stalen tussenregels op de verdiepingen. Om aan te sluiten bij deze consistente manier van bouwen is ook de nieuwe constructie volledig van staal gemaakt.

Oplevering staat gepand voor de eerste helft van 2021.

Lees hier meer over het project.

V8 volledig operationeel

We hebben alle nodige maatregelen getroffen om onze collega’s, opdrachtgevers en andere contacten te beschermen. Sinds 16 maart werkt een groot deel van het V8 team vanuit huis. Samenwerken, zowel intern als extern, doen wij online. U kunt ons bereiken via Skype, Teams en overige online tools en uiteraard telefonisch. We blijven vol overgave samen aan het werk om mooie plannen te maken, uit te werken en te realiseren.

Sneak peak van bouw Nederlands paviljoen voor wereldexpo Dubai

Vorige week heeft Construction Week Middle East een exclusieve sneak peak video opgenomen van het Nederlands paviljoen op de EXPO2020 bouwplaats in Dubai. Vanaf vandaag is het resultaat hier te zien.

David Spierings, projectarchitect van het paviljoen, leidt Construction Week’s Anup Oommen rond op de plot en vertelt over de voortang van de bouw en het unieke verhaal achter het ontwerp en de bouw van het paviljoen.

Lees hier meer over het project.

Michiel Raaphorst spreekt tijdens Abu Dhabi Sustainability Week

Op dinsdag 14 en donderdag 16 januari maakt Michiel Raaphorst deel uit van key note panel discussions tijdens de Abu Dhabi Sustainability Week 2020.
Het verhaal over de duurzame en circulaire aanpak van het Nederlands paviljoen is onderdeel van de huidige discussies over de toekomstige gebouwde omgeving in de VAE. Het ontwerp van het paviljoen als een inclusief ecosysteem dat energie, water en voedselsystemen verenigt, wordt gezien als een belangrijke bijdrage aan de oplossing voor de uitdagingen waar steden nu voor staan.

De Abu Dhabi Sustainability Week (ADSW) is een wereldwijd platform voor het versnellen van de duurzame ontwikkeling van de wereld. De week brengt een samensmelting van beleidsmakers, industriële specialisten, technologische pioniers en de volgende generatie leiders op het gebied van duurzaamheid samen. Door middel van zijn initiatieven en evenementen is ADSW een katalysator voor het delen van kennis, het implementeren van strategieën en het leveren van oplossingen om de menselijke vooruitgang te stimuleren.

Meer informatie over het Nederlandse paviljoen is hier te vinden.

Klik hier voor meer informatie over ADSW.

Bouw van start voor Hulstkamphof Rotterdam

De werkzaamheden voor de bouw van het Hulstkamphof zijn gestart. Na honderd jaar wordt de ruimte naast het ‘Hulstkampgebouw’ aan de Maaskade in Rotterdam opgevuld met twee appartementengebouwen met in totaal 28 woningen. Op de binnenplaats achter de zalen van het Hulstkampgebouw zijn momenteel de voorbereidingen voor het gereedmaken van de bouwput in volle gang. De oude gemetselde kelder en de bestaande keuken worden gesloopt, waarmee de weg vrij wordt gemaakt om begin 2020 te starten met de fundering van het appartementengebouw aan de Burgemeester Hoffmanstraat. De bouw van de appartementen aan de Maaskade start naar verwachting in het tweede kwartaal van 2020.

Divers woonklimaat met respect voor bestaande bouw
Met precisie en zorgvuldigheid is er gewerkt aan een overtuigend ontwerp waarbij de bestaande bouw is gerespecteerd. De gietijzeren kolommen uit de bestaande kelders worden gedemonteerd en teruggeplaatst in de nieuwbouw, als referentie naar het verleden. De éénlaagse metselwerkwand aan de Maaskade wordt behouden en is onderdeel van de nieuwe gevel. Daar bovenop komt een vierlaags gebouw met één appartement per verdieping. Aan de achterzijde, de Burgemeester Hoffmanstraat, wordt de huidige parkeerplaats vervangen door een kleinschalig wooncomplex met vierentwintig appartementen rondom een binnenhof. Beide gebouwen dragen bij aan het creëren van een divers woonklimaat op het Noordereiland en repareren bovendien restruimtes in Rotterdam.

Subtiel, eigentijds en een tikje ongrijpbaar
Het karakter van het Noordereiland, dat als beschermd stadsgezicht een bijzonder beeld oplevert vanaf de overzijde van de Maas, wordt door de nieuwe invulling versterkt. Het ontwerp grijpt terug op neoklassieke raampartijen, maar geeft door zijn detaillering en gevelplastiek een eigentijds karakter. Het kenmerkende gevelontwerp is een subtiele reactie op de omringende panden met hun expressieve mix aan architectuurstijlen. Onder de dubbele kap is een solide blok van natuursteen te zien waarin zes boogvormen met asymmetrische neggen ontworpen zijn. De schaal van het totale volume, het samenvoegen van raamclusters en innovatieve bewerkingsmethodes voor het natuursteen maken de gevel tot een tijdloos, gelaagd beeldhouwwerk, dat past in de totale configuratie en zich tegelijkertijd een tikje ongrijpbaar in de tijd plaatst.

Voor meer informatie over het project:
Hulstkamphuis

Burgemeester Hoffmanhof