Bouw van start voor Hulstkamphof Rotterdam

De werkzaamheden voor de bouw van het Hulstkamphof zijn gestart. Na honderd jaar wordt de ruimte naast het ‘Hulstkampgebouw’ aan de Maaskade in Rotterdam opgevuld met twee appartementengebouwen met in totaal 28 woningen. Op de binnenplaats achter de zalen van het Hulstkampgebouw zijn momenteel de voorbereidingen voor het gereedmaken van de bouwput in volle gang. De oude gemetselde kelder en de bestaande keuken worden gesloopt, waarmee de weg vrij wordt gemaakt om begin 2020 te starten met de fundering van het appartementengebouw aan de Burgemeester Hoffmanstraat. De bouw van de appartementen aan de Maaskade start naar verwachting in het tweede kwartaal van 2020.

Divers woonklimaat met respect voor bestaande bouw
Met precisie en zorgvuldigheid is er gewerkt aan een overtuigend ontwerp waarbij de bestaande bouw is gerespecteerd. De gietijzeren kolommen uit de bestaande kelders worden gedemonteerd en teruggeplaatst in de nieuwbouw, als referentie naar het verleden. De éénlaagse metselwerkwand aan de Maaskade wordt behouden en is onderdeel van de nieuwe gevel. Daar bovenop komt een vierlaags gebouw met één appartement per verdieping. Aan de achterzijde, de Burgemeester Hoffmanstraat, wordt de huidige parkeerplaats vervangen door een kleinschalig wooncomplex met vierentwintig appartementen rondom een binnenhof. Beide gebouwen dragen bij aan het creëren van een divers woonklimaat op het Noordereiland en repareren bovendien restruimtes in Rotterdam.

Subtiel, eigentijds en een tikje ongrijpbaar
Het karakter van het Noordereiland, dat als beschermd stadsgezicht een bijzonder beeld oplevert vanaf de overzijde van de Maas, wordt door de nieuwe invulling versterkt. Het ontwerp grijpt terug op neoklassieke raampartijen, maar geeft door zijn detaillering en gevelplastiek een eigentijds karakter. Het kenmerkende gevelontwerp is een subtiele reactie op de omringende panden met hun expressieve mix aan architectuurstijlen. Onder de dubbele kap is een solide blok van natuursteen te zien waarin zes boogvormen met asymmetrische neggen ontworpen zijn. De schaal van het totale volume, het samenvoegen van raamclusters en innovatieve bewerkingsmethodes voor het natuursteen maken de gevel tot een tijdloos, gelaagd beeldhouwwerk, dat past in de totale configuratie en zich tegelijkertijd een tikje ongrijpbaar in de tijd plaatst.

Voor meer informatie over het project:
Hulstkamphuis

Burgemeester Hoffmanhof