cooltoren, cool, cooltower, v8, v8architects, baankwartier, rotterdam, hoogbouw, 150 meter

Cooltoren gepresenteerd aan gemeente

In het Rotterdamse Baankwartier, onderdeel van de hoogbouwzone, start in 2017 de bouw van de 150 meter hoge Cooltoren. Deze toren wordt de hoogste woontoren in de wijk Cool in het centrum van Rotterdam.
De architectuur van de woontoren is geïnspireerd op het rijke palet van de wederopbouwarchitectuur van deze wijk en plaatst het gebouw op een vanzelfsprekende manier in het Baankwartier.
De toren relateert door haar silhouet en haar geleding op twee schaalniveaus aan de stad: de ‘Rotterdamse laag’ en de skyline.
v8088-cooltoren-dayview
Het volume heeft een drievoudige kroon: boven, midden en onder. De ‘onderkroon’ zorgt voor een bijzondere inpassing in het kleinschalige weefsel van het Baankwartier. De gevels en balkons zijn een logisch gevolg van de lay out van de woningen en een directe vertaling van de verschillende kwaliteiten van het wonen op hoogte, namelijk uitzicht, buitenruimte en comfort.
v8088-cooltoren-sketch
Hierop gebaseerd hebben de balkons een gradueel verloop in transparantie, waardoor er een accent in de ‘middenkroon’ ontstaat. Deze verdikking van het volume maakt de hoogte van de Cooltoren gelaagd: het wordt de hoogste toren in Cool en relateert aan de grote hoeveelheid torens in het centrum van Rotterdam die reiken tot de hoogte van deze verdikking.
De penthouses in de ‘bovenkroon’ krijgen door deze ingreep een equivalent halverwege de toren met woningen die rondom een groot balkon krijgen.
De Cooltoren krijgt ca. 280 appartementen van 60 tot 400 m2 en wordt in 2019 opgeleverd.
v8088-cooltoren-nightview