KOER wins tender for Parkstad Rotterdam

The Municipality of Rotterdam has announced that the ‘KOER’ plan is the winning bid for the development of the land between Laan op Zuid and Hilledijk, called Parkstad Blok I. V8 Architects has designed a landmark on Laan op Zuid together with the developer VORM, Studio Architectuur MAKEN and LOLA Landscape Architects. It is a distinctive block of buildings with its own strong identity. Construction is expected to start in the first half of 2022.

Inclusive residential building with a Rotterdam character

KOER is a new, recognisable piece of Rotterdam on Laan op Zuid and is characterised by its great diversity of rental and owner-occupied homes, extensive green areas, and natural inclusion. In KOER, 167 households will live together in small, organised clusters. Occupants have facilities such as a mobility hub, a language school, and home offices within easy reach. The dynamic lobby where various activities take place throughout the day, an eye-catching ‘marathon balcony’ where occupants can cheer on runners, a park and a communal workplace named Villa Residu, make the inclusive living complete.

From city to home scale

KOER presents itself at various scale levels. Each edge of the block has its own characteristics, inspired by the context. These vary from urban (Laan op Zuid), to neighbourhood (Katadreuffestraat and Stroomkoningstraat), park (Hilledijk and Dijkpark). It is designed as a metropolitan urban block, with clustered apartments. Each cluster has a communal entrance, a communal bicycle shed, and can be read as a unit from both the outside and the garden side. Together the clusters form a larger whole around the communal inner garden. KOER’s architecture creates a relationship with Afrikaanderwijk and Laan op Zuid – an associative, contemporary design that refers to the immediate surroundings. Colour and the materials used create unity, while there is diversity in the details and composition.

Comfortable homes designed with circular principles

The thinking behind the design of KOER was to limit energy consumption and use of materials, but to not make any concessions to comfort and the health of occupants while doing so. For instance, KOER has a flexible, dividable supporting structure made from concrete and wood, that makes it easy to adapt in the future, and Villa Residu, as the name implies, is made entirely from reused materials. The balance between these hard aspects and soft aspects such as comfort, health, green space, and biodiversity, has been carefully established at all levels of scale. KOER brings back the lost biotope from when the area was still a marshalling yard to its roofs, offers a small area of urban nature in the inner garden, and has a specially designed element that facilitates nesting for all kinds of animals.

Development of the Tweebosbuurt

The project is part of the Tweebosbuurt and Parkstad development, that creates the link between Afrikaanderwijk and Kop van Zuid. The Tweebosbuurt is one of the important projects in the National Programme for Rotterdam South. For more information, visit www.vorm.nl/koer.

Visuals ©Vivid-Vision