KOER wint aanbesteding Parkstad Rotterdam

Het plan ‘KOER’ is door de gemeente Rotterdam als winnaar aangewezen voor de ontwikkeling van het terrein tussen Laan op Zuid en Hilledijk, genaamd Parkstad Blok I. Samen met ontwikkelaar VORM, Studio Architectuur MAKEN en LOLA Landscape Architects heeft V8 Architects een landmark aan de Laan op Zuid ontworpen. Een opvallend bouwblok met een sterke, eigen identiteit. Naar verwachting wordt in de eerste helft van 2022 met de bouw gestart.

Inclusief woongebouw met Rotterdams karakter

KOER is een nieuw, herkenbaar stuk Rotterdam aan de Laan op Zuid en kenmerkt zich door een grote diversiteit aan huur en koopwoningen, veel groen en natuurinclusiviteit. In KOER gaan 167 huishoudens samenleven in kleine, overzichtelijke clusters. Bewoners hebben voorzieningen zoals een mobiliteitshub, een talenschool en thuiswerkplekken binnen handbereik. De dynamische lobby waar de hele dag door diverse activiteiten plaatsvinden, een opvallend ‘marathonbalkon’ waar bewoners hardlopers kunnen aanmoedigen, een park en een collectieve klusplek met de naam Villa Residu maken het inclusieve wonen compleet.

Schaal van stad tot woning

KOER profileert zich op verschillende schaalniveaus. Elke rand van het blok kent haar eigen karakteristiek, ingegeven door de context. Dit varieert van stedelijk (Laan op Zuid), via buurt (Katadreuffestraat en Stroomkoningstraat) tot park (Hilledijk en Dijkpark). Het ontwerp is een grootstedelijk bouwblok waarbinnen woningen geclusterd zijn. Elk cluster heeft een gezamenlijke entree, een collectieve fietsenstalling en is zowel aan de buiten- als de tuinzijde afleesbaar als een eenheid. De clusters samen vormen een groter geheel rond de collectieve binnentuin. De architectuur van KOER legt een relatie met de Afrikaanderwijk en de Laan op Zuid: associatief vormgegeven, hedendaags en refererend aan de directe omgeving. Kleur- en materiaalgebruik brengen eenheid, met diversiteit in detail en compositie.

Circulaire comfortabele woningen

KOER is ontworpen vanuit de gedachte om energiegebruik en materiaalgebruik te beperken, maar daarbij geen concessies te doen ten aanzien van het comfort en de gezondheid van bewoners. Zo heeft KOER een flexibel indeelbare draagstructuur uit beton en hout, dat toekomstige aanpassingen eenvoudig maakt en wordt Villa Residu – zoals de naam al impliceert – compleet gebouwd met hergebruikte materialen. De afweging tussen deze harde aspecten en zachte aspecten als comfort, gezondheid, groen en biodiversiteit is op alle schaalniveaus zorgvuldig gemaakt. KOER brengt de verdwenen biotoop uit de tijd dat de plek nog een rangeerterrein was terug op haar daken, biedt in de binnentuin een stukje stadnatuur en bevat een speciaal ontworpen element dat faciliteert in nestvoorzieningen voor allerlei dieren.

Ontwikkeling Tweebosbuurt

Het project maakt deel uit van de ontwikkeling Tweebosbuurt en Parkstad, dat de verbinding vormt tussen de Afrikaanderwijk en de Kop van Zuid. De Tweebosbuurt is één van de belangrijke projecten in het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Meer informatie: www.vorm.nl/koer.

Visuals ©Vivid-Vision