Mediahaven | Amsterdam

Ik heb geen verstand van stadsontwikkeling en architectuur. Maar sinds ik ben gestopt met werken, ben ik me gaan verdiepen in mijn oude buurt. Ik heb er in de loop der jaren dingen zien veranderen en wilde meer weten over het hoe en waarom. Bij de Mercuriushaven is mijn vader ooit een kleine werkplaats begonnen waar hij aan scheepsmotoren werkte, later werd dat mijn bedrijf. Het was er donker, koud en altijd vochtig maar het werk was mooi. De werkplaatsen die er nu staan, zijn van een ander kaliber. Het zijn gebouwen voor creatieve bedrijven, groot, luxe, droog en warm. Bij eentje mocht ik binnenkijken. Dat gebouw heet Mediahaven. De vrouw die me rondleidde vertelde me over hoe het licht je toelacht in dat pand en ik snapte meteen wat ze bedoelde. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar en de buitenwereld kunnen zien. Dat is een mooi gegeven, daar is nog nooit iemand slechter van geworden. Soms is het gewoon goed dat dingen veranderen.

Een werkplek creëren is één, een plek creëren waar mensen willen werken is twee. In het Amsterdamse Westelijk Havengebied staat gebouw Mediahaven. De plek waar een aantal creatieve mediabedrijven zich thuis voelen en tv programma’s worden opgenomen. Het gebouw doet, brengt en ademt precies wat de gebruikers verlangen: het is een plek die uitnodigt om met veel plezier en gedrevenheid theater te maken.

Projectdata
opdracht: nieuwbouw TV studio met kantoren | opdrachtgever: Mediahaven Vastgoed B.V. | ontwikkelaar/projectmanagement: Impact Vastgoedrealisme B.V. | adviseur constructie: Zonneveld Ingenieurs B.V. | adviseur installatie: Hori raadgevend ingenieursbureau B.V. | adviseur akoestiek en bouwfysica: LBP Sight B.V. | aannemer: Uijtewaal Bouw B.V. | bruto vloeroppervlakte: 6.600 m² excl. parkeren | verhuurbare vloeroppervlakte: 5.600 m² | programma: kantoren, 2 studio’s, kleedruimten, expeditie, parkeren | ontwerp: 2010 | oplevering: 2012 | bouwsom: € 7.000.000

Gezien worden
De volledig glazen noordgevel biedt de werknemers een indrukwekkend uitzicht over het havenleven. Het grote atrium bezorgt bezoekers niet alleen een imposante binnenkomst, het laat tevens het daglicht diep binnendringen in het gebouw en zorgt voor zichtlijnen die uitwisseling tussen de verschillende verdiepingen mogelijk maken. Het transparante interieur ontbloot op deze manier het gehele proces van televisiemaken. Van tekstschrijven tot cameraopnames, van montage tot de feestelijke borrel bij een tv-show: Mediahaven combineert al deze aspecten in één gebouw en maakt het tot een belevenis, zowel voor bezoekers als voor werknemers.

Televisiemaken
Een televisiestudio is de plek waar producenten een wereld creëren die vervolgens op schermen in huiskamers tot leven komt en mensen raakt, enthousiasmeert of verwondert.  Hierdoor is televisiemaken bijna iets magisch, wat helaas niet tot uiting komt in de meeste studio’s. Mediahaven is hier een uitzondering op; het is een open en stoer gebouw dat uitkijkt over de Amsterdamse Houthavens.

Pionier
Nu de overslag van hout niet langer in deze Houthavens plaatsvindt, verandert dit stuk stad langzaamaan in een gemengd creatief gebied met behoud van het industriële karakter. Binnenkort is het hier een samengaan van grote schepen, flitsende mode, ruige fabrieken, sprankelende televisieopnames en theatershows. Douwe van der Werf van Tuvalu Media greep deze creatieve ambities van de gemeente aan om vorm te geven aan een eigen studioconcept. Samen met investeerder Van der Heijden,  exploitant United en projectontwikkelaar Impact startte hij het initiatief om het project Mediahaven te ontwikkelen in de Minervahaven – een nagenoeg onbebouwde landtong in het westelijk havengebied. En met succes, want Mediahaven is een van de creatieve pioniers die de transformatie van de Houthavens heeft omgezet van woord in daad.

Stoer en open
De architectuur van Mediahaven verbindt de creatieve wereld van de televisieproducties met de functionele nuchterheid van de haven. De schaal van het gebouw en het palet aan stoere materialen – beton, glas en staal – sluiten aan bij de taal van de haven. De zwarte gevels maken Mediahaven tot een solide bouwwerk en zelfs ietwat monumentaal. Tegelijk is het gebouw vriendelijk voor bezoekers en medewerkers. Met de noordgevel die geheel uit glas is opgetrokken en een uitnodigende trap als entree opent het zich naar de waterkant en omarmt het zijn omgeving. Mediahaven is trots op zijn leefwereld en haalt die naar binnen waar mogelijk.

Meteen bij binnenkomst presenteert een groot atrium zich aan het publiek. Deze vide bevindt zich over de volledige hoogte van het gebouw en maakt van de entree tegelijk ook een foyer. Deze kan aan de waterkant volledig open gezet worden door middel van de glazen vouwdeuren van vijf meter hoog. Dit brengt niet alleen extra allure, maar het transformeert de begane grond op feestelijke momenten tot een podium in het havengebied. En het atrium doet nog meer. Het laat het daglicht diep doordringen in het gebouw en maakt het hele proces van televisiemaken zichtbaar, zowel voor makers als toeschouwers. Zo grenst een van de twee studio’s direct aan het atrium. Door het open zetten van de glazen scheidingswand kan het op bijzondere momenten bij de studio betrokken worden. Daarnaast creëert het atrium een transparante werksfeer en een open bedrijfscultuur en stimuleert het co-producties tussen de verschillende bedrijven in het pand. Zo zien de televisiemakers vanuit hun werkplek of de regisseurs op de hoger gelegen verdieping aanwezig zijn en zwaait de baliemedewerker op de begane grond enthousiast als ze een van de producenten op de derde verdieping ziet lopen.

Ruwbouw is afbouw
Ook in het interieur is aansluiting gezocht bij het ruwe karakter van de haven. Hiervoor is in het gebouw het principe ‘ruwbouw is afbouw’ toegepast waardoor het interieur een industriële uitstraling krijgt. Hierbij is het beste van twee werelden gecombineerd: de eerlijkheid van de ruwbouw met het vernuft van de actuele installatietechniek. Zo is de constructie van het gebouw duidelijk zichtbaar in het interieur. En in de tekening die de plankenbekisting in het beton heeft achter gelaten, valt de signatuur van de ambachtelijke bouwmethoden af te lezen. Hierdoor is Mediahaven heel oprecht in zijn voorkomen. De installaties zijn opgenomen in de betonnen vloeren die allemaal in-het-werk gestort zijn. Dit heeft meerdere voordelen. Zo is er overal vloerverwarming en plafondkoeling opgenomen in het betonnen skelet, wat een hoog gebruikscomfort oplevert. Tegelijkertijd voorziet het ook in een esthetische kwaliteit, namelijk een helder interieur. Immers, enkel de verlichtingsarmaturen, die tegelijk ook een belangrijke akoestische waarde leveren, en de sprinklerinstallatie zijn toegevoegde elementen.

Solide en buigzaam
Mediahaven oogt op het eerste gezicht als een solide bouwwerk, toch is het gebouw zeer flexibel. De grote overspanningen, de geclusterde verkeersruimte in één kern, de installaties in de vloeren en de ruime plafondhoogte zorgen namelijk voor vrij indeelbare ruimtes, die in de toekomst gemakkelijk andere functies kunnen huisvesten. Daarnaast is in de constructie rekening gehouden met eventuele uitbreiding: op het dak van de grote studio is de mogelijkheid ingebouwd om hier nog twee kantoorlagen toe te voegen. Tevens maken de U-vormige verdiepingen rond het atrium het mogelijk om eenvoudig meerdere huurders te huisvesten. Dit alles zorgt dat Mediahaven zich steeds weer kan vernieuwen, waarmee het een belangrijke bouwsteen is voor de toekomst van de Amsterdamse Houthavens.