Nederlands paviljoen Dubai EXPO 2020

Biotoop met intense zintuiglijke ervaring
Geen gebouw in traditionele zin, maar een tijdelijk circulair klimaatsysteem – een biotoop – met een intense zintuiglijke ervaring.

Het Nederlands paviljoen voor de EXPO 2020 belichaamt het door Nederland gekozen thema ‘uniting water, energy and food’. Het laat de verbinding zien die ons land weet te leggen tussen duurzame energie, watermanagement, agricultuur en circulariteit. Ontworpen als een circulair klimaatsysteem, een biotoop, biedt het paviljoen straks een onderscheidende bezoekerservaring. Het vertelt het verhaal van de Nederlandse deelname op een manier die alle zintuigen prikkelt. Bezoekers kunnen er de onderlinge verbinding tussen innovatieve Nederlandse oplossingen voor water, energie en voedselvraagstukken ervaren: er wordt water gemaakt, energie opgewekt en voedsel geoogst.

Verrassende combinatie van robuustheid en verfijning
Het concept van het paviljoen als tijdelijk circulair klimaatsysteem is doorgevoerd in een bouwmethode en materialisering die dit manifest maakt. Het geheel wordt gebouwd met lokaal aanwezig bouwmateriaal waardoor transport tot een minimum wordt beperkt. Alle materialen worden na afloop teruggegeven of krijgen een andere toepassing. Met deze aanpak wordt de ecologische footprint van het paviljoen tot zo goed als nul gereduceerd. In contrast met het civieltechnische karakter van het exterieur voegt het interieur een sprankelende laag van licht, tactiliteit en verfijning toe, geïnspireerd op het typische patroon van het Nederlandse landschap en de geometrische patronen en elementen uit de Arabische cultuur.

Ontmoetingsplaats
Het Nederlands paviljoen (3.727 m2) staat in het Sustainability District en vormt een hoogtepunt van de meerjarige campagne in de Golfregio waarin de Nederlandse expertise op het gebied van water, energie en voedsel centraal staat. Het paviljoen is, naast de presentatie van ‘Nederland’, ook een ontmoetingsplaats voor het bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties.

Consortium
Het Nederlands paviljoen is ontworpen door het Dutch Dubai consortium, bestaande uit V8 Architects, Expomobilia, Kossmann.dejong en Witteveen+Bos. Samen beschikken zij over ruime ervaring en een sterk netwerk in Dubai. Het paviljoen bundelt alle benodigde kennis en technologie op het gebied van paviljoenbouw, architectuur, interactieve bezoekerservaringen, circulariteit en duurzaam bouwen. Een groot aantal Nederlandse innovatieve bedrijven is betrokken bij de totstandkoming van het concept, waaronder Aardlab en Sign.

Dubai EXPO 2020
Tussen 20 oktober 2020 en 10 april 2021 vindt de 35e universele wereldtentoonstelling plaats in Dubai. Het is de eerste wereldtentoonstelling in het Midden-Oosten. Onder het thema ‘Connecting minds, creating the future’ presenteren 170 deelnemende landen ideeën, innovaties en technologieën. De Nederlandse deelname heeft tot doel om Nederlandse stakeholders uit de publieke- en private sector een platform te bieden om zowel vooraf als tijdens de Dubai EXPO hun netwerk en positie in de Golfregio te versterken.

www.dutchdubai.com en www.rijksoverheid.nl/dubaiexpo2020

Projectdata
opgave: Nederlands paviljoen Expo 2020 | locatie: Dubai | opdrachtgever: Ministerie Buitenlandse Zaken/Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | paviljoenbouw en hoofdaannemer: Expomobilia AG | interactieve bezoekerservaringen: Kossmann.dejong | integrale installatie en constructie engineering: Witteveen+Bos | circulaire principes en klimaatconcept: Aardlab | circulair voedselsysteem: Sign | programma: tentoonstellingsruimte, auditorium, restaurant, VIP lounge en winkel | oppervlakte: 3.727 m² | ontwerp: 2018 | oplevering: 2021