KPN Toren op Zuid | Rotterdam

Al een half mensenleven fiets ik op en neer over de Maas. ’s Ochtends richting Noord, naar mijn werk in de stad en ’s avonds terug naar huis, naar mijn Zuid. Ik heb stiekem gejuicht toen de Zwaan werd geopend, dat maakte mijn dagelijkse tour toch net wat makkelijker. Dat geheen-en-weer over de brug betekende dat ik ook van a tot z de bouw van de Toren op Zuid heb meegemaakt. Twee jaar lang werd er gezwoegd en geploeterd aan de eerste toren op de Kop van Zuid, ik heb het allemaal gezien en daarom heb ik iets met dat gebouw. Ik vind het mooi, het past bij de brug, het is eigenwijs. Nu gaan ze die toren ‘verbouwen’, er nieuw leven in blazen zonder iets af te doen aan het karakter van het gebouw. En dat vind ik ook geen slecht idee. Net als mensen moeten gebouwen bij de tijd blijven, gezond en fit blijven. Dan word je mooi oud.

Het KPN gebouw, aan het begin van de Wilhelminapier in Rotterdam, is een ontwerp van Renzo Piano. Bij de oplevering in 1999 was het spraakmakend, anno 2016 voldeed het niet meer aan de eisen van de gebruiker. Met instemming van Piano heeft een omvangrijke transformatie het gebouw nieuw leven ingeblazen. Op de begane grond is een grote entree met openbare functies en zakelijke faciliteiten verrezen, de toren is van een traditioneel kantoorpand omgevormd tot een flexibele en actuele werkplek. In zijn nieuwe hoedanigheid haakt het gebouw weer aan bij buurt en stad en functioneert het opnieuw als aanjager van het publieke leven op de pier.

schets KPN_1000px

KPN besluit in 2016 om haar hoofdkantoorfuncties van Den Haag te verplaatsen naar de ‘KPN Toren op Zuid’ op de Wilhelminapier in Rotterdam. Dit gebouw uit 2000 van architect Renzo Piano staat pal naast de Erasmusbrug en is bekend om de hellende gevel. De wens van KPN is om een publiek toegankelijk programma toe te voegen en tegelijkertijd alle werk- en overlegplekken in te richten volgens de SMART technologie van KPN.

De onderste twee bouwlagen worden uitgebreid. Deze forse uitbreiding wordt gekarakteriseerd door een volledige glazen gevel die ‘flirt’ met de bestaande pyloon. Het glas plooit en kromt om de pyloon en volgt de schuinstand van dit iconische element.

De uitbreiding omvat onder andere een auditorium voor 250 mensen, 2 restaurants, een winkel en uitgebreide mogelijkheden om aan te sluiten bij de evenementen in Rotterdam en op de Wilhelminapier. Bovendien wordt de publieke functie versterkt door de openbare programmering waar mensen op een bijzondere manier verbonden worden met toekomst en verleden van KPN.

Projectdata
opdracht: renovatie en uitbreiding van het hoofdkantoor van KPN | locatie: Wilhelminapier Rotterdam | opdrachtgever: REAL I.S. AG / KPN | projectmanagement: Savills | constructeur: Royal Haskoning DHV | adviseur akoestiek en bouwfysica: DGMR | adviseur brandveiligheid: DGMR | installatieadviseur: Deerns | aannemer: Dura Vermeer | oorspronkelijk architect: Renzo Piano | programma: kantoor, winkel, auditorium, restaurant | duurzaamheid: BREEAM-NL very good | oppervlakte: 25.500 m² | ontwerp: 2016 | oplevering: 2018 | fotografie: Ossip van Duivenbode (exterieur) en Jeroen Musch (interieur)