Stadhuisplein | Zoetermeer

Net als alle steden is ook Zoetermeer in continue ontwikkeling. Het stadhuisplein met omliggende bebouwing ondergaat voor de eerste maal na haar realisatie in de jaren 80 een forse transformatie. Een betere openbare ruimte, levendige plinten, een mix van functies en het profiteren van de aanwezigheid van de randstadrail vormen hierbij de bouwstenen.

Transformatie van kantoor naar woningen
Aan de oostzijde van het plein wordt een voormalig kantoorgebouw getransformeerd tot woningen met een grote horecafunctie op de begane grond. Om de straatwand aan het plein meer body te geven wordt er een bouwlaag toegevoegd.

Unité
Het bijzondere aan deze transformatie schuilt in de ontsluiting. Geïnspireerd op de Unité typologie van Le Corbusier, is gekozen voor een centrale corridor die aan beide zijden woningen ontsluit. Omdat deze woningen twee verdiepingen beslaan en over of onder de corridor door steken, profiteren alle woningen van zowel het uitzicht over straat en plein en van de buitenruimte aan de binnenhofzijde.

Projectdata
opdracht: Transformatie van kantoren naar 18 luxe lofts | opdrachtgever: Vedeka Properties BV | constructeur: Pieters Bouwtechniek Delft | adviseur akoestiek en bouwfysica: DGMR en Peutz | adviseur brandveiligheid: TAC (Technisch Advies Centrum, brandveiligheid BV) | uitvoerend installateur: Heating Service Installatie Techniek | aannemer: Bolton Bouw | programma: 2-laagse loftappartementen van ca. 50 m2 tot 135 m2 | oppervlakte:  2.300 m2 BVO | ontwerp: Q1 2015 | oplevering: Q3 2018