Verto | Arnhem

Wederopbouw
In 1960 gebouwd om tijdelijk als gemeentehuis te dienen en na jarenlang gebruik als werkplaats en atelier, wordt het gebouw in 2018 getransformeerd tot woongebouw. Het oorspronkelijke gebouw fascineert in haar modernistische en no-nonsens verschijning, maar doet stedenbouwkundig weinig om dit deel van de binnenstad leuk te maken. Daar lag voor ons de uitdaging: met behoud van het DNA van het gebouw en daarmee ook het karakter van de zuidelijke binnenstad als naoorlogse wederopbouw, een tweede wederopbouw maken die een kwaliteitsimpuls oplevert voor Arnhem.

Toekomstbestendig
De herontwikkeling van dit gebouw tot woongebouw staat niet op zichzelf. In dit deel van de stad wordt een fors aantal kantoorgebouwen getransformeerd tot, of vervangen door, woongebouwen. Dit gebouw ligt tussen enerzijds tussen de Broerenstraat en anderzijds een parkeerdek. Op uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever is deze niet-alzijdige eigenschap in feite genegeerd door een alzijdig gebouw te maken met woningen aan alle kanten. Om het gebouw ook in hoogte beter aan te laten sluiten op het straatbeeld heeft V8 twee woonlagen toegevoegd. Hiermee wordt vooruit gelopen op de herontwikkeling van de directe omgeving tot een aantrekkelijk woongebied. In feite loopt de architectuur hier vooruit op de stedenbouw, maar wel vanuit de verantwoordelijkheid van alle partijen die werken aan een betere en meer bestendige stad.

 

Staal en glas
Het oorspronkelijke gebouw bestaat uit een staalconstructie. Deze constructie varieert van de grote stalen jukken op begane grond tot verfijnde stalen tussenregels op de verdiepingen. Analoog aan deze consistente wijze van bouwen is de nieuwe gevel volledig gemaakt van metaal. Samen met de sterk aanwezige horizontale ramen associeert het gebouw met het modernistische wederopbouwkarakter, maar voegt het door de balkons een woonfunctie toe. Het bestaande houten plafond wordt, samen met een aantal overige houten elementen, opnieuw aangebracht waardoor het residentiele karakter wordt versterkt.

Toekomstbestendig
Verto Arnhem wordt herontwikkeld naar BENG-maatstaven door middel van verschillende duurzame oplossingen. Op het hele dak worden zonnepanelen geïnstalleerd en er is overal driedubbelglas toegepast. Bovendien heeft het gebouw een warmteterugwinningsinstallatie en is het aangesloten op de stadsverwarming. In de hal komt een scherm te hangen dat bewoners de energieopbrengsten van het gebouw laat zien.

Projectdata
opgave: herontwikkeling van het voormalige stadhuis naar appartementen en commerciële ruimten | locatie: Arnhem | opdrachtgever: Van der vorm Vastgoed bv | Aannemer: Plegt-Vos | projectmanagement: Colliers International | constructeur: Aveco de Bondt | adviseur akoestiek en bouwfysica: Kompas Raadgevende Ingenieurs | adviseur brandveiligheid: Kompas Raadgevende Ingenieurs | installatieadviseur: Kompas Raadgevende Ingenieurs | programma: 58 appartementen (van 70 tot 121 m2) en commerciële ruimten | oppervlakte: 6.800 m² | ontwerp: 2017 | oplevering: 2020 | bijzonderheden: volledig naar BENG-maatstaven gerealiseerd.