Villa FDR | Halsteren

Als er een aanvraag voor de bouwvergunning van een woonhuis binnenkomt, kijkt hij daar graag naar. Met meer dan gemiddelde interesse gaat hij op zoek naar het idee in de plannen, naar het waarom mensen willen bouwen. Dat mensen willen verhuizen, groter, kleiner of gewoon anders willen wonen is evident. Maar zelf bouwen is wat anders. Dat doe je om een goede reden. Soms zitten er verrassingen tussen. Ontwerpen die hem van alle kanten verrassen. Die moed vragen. Dat zijn de leukste. Zoals de aanvraag voor de bouw van een villa met een rieten kap aan de rand van een natuurgebied. Als hij het idee in woord tot zich neemt, denkt hij aan de zoveelste boerderij. Maar als hij vervolgens de tekeningen en schetsen ziet, snapt hij dat er iets bijzonders staat te gebeuren. Dan wordt duidelijk waarom deze mensen zelf willen bouwen. Waarom hij het zelf ook ooit gaat doen. Want het resultaat is een huis dat je nog nooit hebt gezien. En dat je wilt blijven bekijken.

Wonen is maatwerk
Naast het bestemmingsplan is door de gemeente Bergen op Zoom een document ‘beeldregie’ gemaakt voor acht kavels aan de Fort de Roverweg in Halsteren. De hierin te lezen spelregels steken in op zeer traditionele bouwvormen en materiaalgebruik. Veel catalogusbouwers en lokale aannemers bieden dit als een ‘pret-à -porter’ pakketje aan. Ook onze opdrachtgever heeft ruim een jaar met deze partijen gesproken, maar kwam met hen niet tot een huis dat voelde als ‘hun plek’. Zij kozen na dit tijdsverlies voor een andere weg en vroegen ons om voor hen een bijzondere villa te ontwerpen. En dat niet alleen, ook het interieur en de tuin horen tot het ontwerp. Het landelijke en traditionele heeft ons geïnspireerd tot een chique herinterpretatie van royale landhuizen, rieten daken en mooi ambachtelijk timmerwerk: ‘haute couture’.

De lokale aannemer
Door de steile daklijnen, de juiste oriëntatie en een bijzondere detaillering moest de villa beter worden dan de cataloguswoning, maar niet duurder. Na een traditionele aanbesteding kwamen we uit bij een aannemerszoon die dat jaar het bedrijf van zijn vader zou overnemen. Hij had zin in dit bijzondere werk. Vader en zoon doken er in, betrokken hun netwerk van leveranciers erbij en we kwamen tot een nog betere villa. Het ontwerp vroeg om een traditionele kundige betrokken bouwer en kreeg die ook.

Projectdata
opgave: nieuwbouw villa | locatie: Halsteren Brabant | opdrachtgever: particulier | constructeur: Buro Civiel | aannemer: De Kort BV | oppervlakte: 240 m² | ontwerp: 2014 | oplevering: 2015 | fotografie: Joseph Briaire