Villa | Bonaire

Het ontwerp van deze villa op het eiland Bonaire is een duurzame combinatie van uitzicht en privacy. Door de villa te oriënteren op een groene patio en een half omsloten binnenplaats te maken, ontstaat een prachtige centrale ruimte die ook klimatologisch het hart is van de villa. Deze oplossing levert namelijk een comfortabel binnenklimaat zonder afhankelijk te zijn van airconditioning. De patio in combinatie met de heersende windrichting van de passaat zorgt voor voldoende ventilatie en verkoeling.

Binnen- en buitenruimtes lopen naadloos in elkaar over en de zon zet het interieur in een Caribisch palet. De slaapkamers met badkamers bevinden zich in een afzonderlijke vleugel aan een zijde van de patio en de woonruimtes liggen in de tegenovergelegen vleugel. Tussen deze twee vleugels zorgen de entree en het zwembad voor de verdere omlijsting van de groene oase in de patio.

Een constructief raster van gepigmenteerd beton, louvres van onbehandeld hout en een dak van keramische pannen zorgen voor een tijdloze verschijning. De sterke afzonderlijke herkenbaarheid van deze drie elementen, maken de villa tot een herinterpretatie van lokale bouwprincipes en creëren een oase van rust.

opgave: ontwerp villa | locatie: Sabal Palm, Bonaire | opdrachtgever: particulier | constructeur: Buro Civiel | programma: familie vakantiehuis met zwembad | oppervlakte: 400 m² | ontwerp: 2017 | bijzonderheden: ontworpen als passief huis, koeling en ventilatie door natuurlijke middelen