Blaak House
Blaak House, ontworpen door Kees Elffers als klassieke interpretatie van de wederopbouw, dateert uit 1950 en deed in eerste instantie dienst als huisvesting voor de Nederlandsche Handelsmaatschappij. Het gebouw kenmerkt zich door een bijzondere bakstenen gevel met een statig portaal en een prachtige natuurstenen entree. Hoewel ooit bestempeld als ‘rijp voor de sloop’ is het in 2010 aangemerkt als Rijksmonument. Het gebouw is uitgebreid in 1998, waarbij wel ruimte is toegevoegd door een optopping met twee bouwlagen, maar waarbij ook veel van de oorspronkelijke kwaliteit is verhuld. Door de ingrijpende renovatie is het gebouw weer één van de voornaamste kantoorgebouwen in Rotterdam; chique, actueel, flexibel in te delen en geschikt voor zowel single-tenant als multi-tenant gebruik.
Subliem kantoor
Actuele wensen voor kantoorruimte en de visie op toekomstige ontwikkelingen zijn leidend geweest voor de transitie van single-tenant naar multi-tenant kantoorgebouw. De kracht van het plan bestaat uit het op juiste waarde schatten van alle gebouwonderdelen en deze vervolgens op de juiste manier hergebruiken in een nieuw interieur. Dit geldt voor de oorspronkelijke onderdelen, maar ook voor de toevoegingen uit 1998. Zo bestond de belangrijkste ingreep uit het verwijderen van de eerste verdiepingsvloer ter plaatse van het atrium. Hierdoor is een verbinding ontstaan tussen de marmeren hoofdentree en het atrium, waardoor alle vloeren met de gemeenschappelijke ruimte op de begane grond verbonden zijn. Door hiernaast slimme ingrepen in de kernen toe te passen is een zeer flexibel multi-tenant gebouw gerealiseerd, met als kloppend hart een open begane grond vloer met een zeer indrukwekkend atrium.
Brandveiligheid
Brandveiligheidsoplossingen in een monument zijn precair; samen met ingenieurs- en adviesbureau DGMR ontwikkelde V8 Architects een brandveiligheidsconcept dat volledig voldoet aan actuele en voorziene voorschriften, maar waarin de oorspronkelijke monumentale elementen, zoals de marmeren hal, de kluizen en de monumentale vergaderruimten, toch in de oorspronkelijke staat zijn behouden. Zo zijn, bijvoorbeeld, de oorspronkelijke messing details terug te vinden in een nieuwe zestig minuten brandwerende deur die de monumentale entreehal omsluit.
Moderne grandeur
De krachtige verticaliteit en finesse van de buitengevel is terug te vinden in het atrium. Vloeroverstijgende elementen die naast een fijne akoestiek en licht ook een zekere privacy geven. De reflectie van de nieuwe glazen binnengevel op de bovenste verdiepingen laat maximaal licht binnentreden en maakt van het utilitaire atriumdak een sprankelend element. De nieuwe openingen in de atriumgevel nemen naar beneden toe steeds iets in omvang toe, eveneens om zoveel mogelijk daglicht toe te laten. De nieuw ontworpen koven aan de buitengevels op de verdiepingen sluiten aan op de oorspronkelijke architectuur en maken dat zichtlijnen en daglicht weer vrij spel hebben. Deze ingrepen brengen de monumentale kwaliteit en iconische kwaliteiten van het gebouw weer volledig tot uitdrukking: een combinatie van originele pracht, tactiele elegantie en moderne techniek die Blaak House tot het chicste en voornaamste kantoorgebouw van Rotterdam maken.
- opgave: renovatie van een historisch bankgebouw
- locatie: Blaak 34 Rotterdam
- opdrachtgever: Real-IS München
- projectmanagement: Savills Amsterdam
- constructeur: Van Rossum
- adviseur brandveiligheid: DGMR
- installatieadviseur: Deerns
- aannemer: Van Omme & de Groot
- oppervlakte: 9.500 m²
- ontwerp: 2015
- oplevering: 2017
- fotografie: Ossip van Duivenbode
- bijzonderheden: nominatie Herengracht Industrieprijs 2018, nominatie Gebouw van het Jaar 2018