Hogeschool Rotterdam Kralingse Zoom

De zelfbewuste grote ‘corporates’, de snel groeiende ‘scale-ups’ en zelfs de meeste kleine ‘start-ups’ vragen zich continu af wie ze zijn, waarom ze hun business doen en hoe ze het juiste ‘human capital’ aantrekken. Een gebouw voor een Business School zou dezelfde vragen moeten stellen. Geworteld in stad en maatschappij, is de Hogeschool Rotterdam Business School een herkenbaar en toegankelijk kennispodium voor educatie en inspiratie.

Tech & Touch

Naast de herkenbare ruimtelijke typologieën, vraagt de vertaling van de gewenste zakelijke en eigentijdse uitstraling een extra laag. In die zin spreken we van de symbiose tussen ‘Tech’ & ‘Touch’, ofwel hardware en software.

Deze laag complementeert de atmosfeer van het gebouw en zorgt voor identificatie van de gebruikers met hun omgeving. Hier wordt de ‘couleur locale’ vertaald in een inspirerende omgeving. Een bijzondere architectonische taal, die zowel exterieur als interieur een eenduidige en krachtige expressie geeft en comfort biedt. Een plek waar mensen willen verblijven en zich welkom voelen. Een omgeving die past en verrast. 

Vrije platforms

Een goed onderwijsgebouw werkt als een ecosysteem. Alle onderdelen staan met elkaar in verband, zijn individueel afleesbaar en vormen in hiërarchie een herkenbare eenheid. Een grote verscheidenheid aan ruimtelijke typologieën stimuleert activiteit gerelateerd studeren. Dit is analoog aan hoe een goed onderwijsgebouw functioneert, maar ook hoe een ruimtelijk systeem als een stad of campus functioneert.

Het ontwerp biedt een grote variatie aan functionele ruimtes: enerzijds de ruimtelijk-functioneel verbindende functies zoals studiestraat en beursplein, anderzijds de specifieke functionele ruimtes zoals auditoria, grote lokalen, middelgrote lokalen, presentatieruimtes, kleine instructieruimtes, en ruimtes voor 1 op 1 overleg.

Wat deze ruimtes en daarmee de gebruikers bindt, is dat ze onderdeel uitmaken van één inspirerende omgeving en waarmee iedere gebruiker zich kan identificeren.

Groene long

Het nieuwe onderwijsgebouw kenmerkt zich door een hoog gehalte aan ‘biophelia’. ‘Biophilic design’ speelt in op de basisbehoefte van de mens om in contact te staan met de natuur en heeft een positieve uitwerking op de gezondheid van de gebruikers.

De kas-trap met al haar trappen en vides vormt de groene long van het gebouw. Door te openen ramen, de mogelijkheid om buiten te werken op de balkons of de meer beschermde tuinkamers, de veelheid aan planten in de vides, de tuinkamers en de balkons en verdeeld over de verdiepingen, ademt deze bijzondere ruimte en zorgt het letterlijk en figuurlijk voor lucht in het gebouw.

Het vocht dat van de vele planten aan de zuidgevel komt, vooral als de zon gaat schijnen en de planten gaan transpireren, wordt geoogst en gebruikt ten behoeve van luchtbehandeling. De luchtbehandeling maakt hierbij gebruik van een hygroscopische warmtewiel. Dit warmtewiel brengt het vocht uit retourlucht terug in de ruimten en vormt een antwoord op droge lucht in de perioden van verwarming.

Speciaal hiervoor zijn tussen de tuinkamers en de vides ramen gemaakt die open gaan zodat het vocht van de tuinkamers zich gaat vermengen met de retourlucht door de vides. Op warmere dagen stroomt de lucht niet terug naar de luchtbehandeling maar verdwijnt via de dakopening in de bovenste verdieping naar buiten.

  • opgave: ontwerp faculteitsgebouw
  • locatie: Rotterdam, Kralingse Zoom
  • opdrachtgever: Hogeschool Rotterdam
  • adviseur constructie: IMd
  • adviseur brandveiligheid: DGMR
  • adviseur interieur: EX interiors
  • programma: onderwijsruimtes, studielandschap, bibliotheek, horeca, hospitality
  • oppervlakte: 14.000m²
  • prijsvraagontwerp: 2019