Mediahaven

Nu de overslag van hout niet langer in deze Houthavens plaatsvindt, verandert dit stuk stad in een gemengd creatief gebied met behoud van het industriële karakter. Binnenkort is het hier een samengaan van grote schepen, flitsende mode, ruige fabrieken, sprankelende televisieopnames en theatershows. Mediahaven maakt tv maken tot een publieke en open belevenis en is een creatieve pionier die de transformatie van de Houthavens heeft omgezet van woord in daad.

Stoer en open

Meteen bij binnenkomst presenteert een groot atrium zich aan het publiek en maakt van de entree tegelijk ook een foyer. Deze kan aan de waterkant volledig opengezet worden door middel van de glazen vouwdeuren van vijf meter hoog. Dit brengt niet alleen extra allure, maar het transformeert de begane grond op feestelijke momenten tot een podium in het havengebied. En het atrium doet nog meer. Het laat het daglicht diep doordringen in het gebouw en maakt het hele proces van televisie maken zichtbaar, zowel voor makers als toeschouwers. Zo grenst een van de twee studio’s direct aan het atrium. Door het openzetten van de glazen scheidingswand kan het op bijzondere momenten bij de studio betrokken worden. Daarnaast creëert het atrium een transparante werksfeer en een open bedrijfscultuur en stimuleert het coproducties tussen de verschillende bedrijven in het pand.

Ruwbouw is afbouw

In het interieur is aansluiting gezocht bij het ruwe karakter van de haven. Hiervoor is in het gebouw het principe ‘ruwbouw is afbouw’ toegepast waardoor het interieur een industriële uitstraling krijgt. Hierbij is het beste van twee werelden gecombineerd: de eerlijkheid van de ruwbouw met het vernuft van de actuele installatietechniek. Zo is de constructie van het gebouw duidelijk zichtbaar in het interieur. En in de tekening die de plankenbekisting in het beton heeft achter gelaten, valt de signatuur van de ambachtelijke bouwmethoden af te lezen. De installaties zijn opgenomen in de betonnen vloeren die allemaal in-het-werk gestort zijn. Dit heeft meerdere voordelen. Zo is er overal vloerverwarming en plafondkoeling opgenomen in het betonnen skelet, wat een hoog gebruikscomfort oplevert. Tegelijkertijd voorziet het ook in een esthetische kwaliteit, namelijk een helder interieur. Immers, enkel de verlichtingsarmaturen, die tegelijk ook een belangrijke akoestische waarde leveren, en de sprinklerinstallatie zijn toegevoegde elementen.

Gezien worden

De volledig glazen noordgevel biedt de werknemers een indrukwekkend uitzicht over het havenleven. Het grote atrium bezorgt bezoekers niet alleen een imposante binnenkomst, het laat tevens het daglicht diep binnendringen in het gebouw en zorgt voor zichtlijnen die uitwisseling tussen de verschillende verdiepingen mogelijk maken. Het transparante interieur ontbloot op deze manier het gehele proces van televisie maken. Van tekstschrijven tot cameraopnames, van montage tot de feestelijke borrel bij een tv-show: Mediahaven combineert al deze aspecten in één gebouw en maakt het tot een belevenis, zowel voor bezoekers als voor werknemers.

 • opgave: nieuwbouw televisiestudio’s en kantoorpand
 • locatie: Minervahaven Amsterdam
 • opdrachtgever: Mediahaven Vastgoed B.V.
 • projectmanagement: Impact Vastgoedrealisme B.V.
 • constructeur: Zonneveld Ingenieurs B.V.
 • adviseur akoestiek en bouwfysica: LBP/Sight
 • installatieadviseur: Hori raadgevend ingenieursbureau B.V.
 • aannemer: Uijtewaal Bouw B.V.
 • programma: kantoren, 2 studio’s, kleedruimten, expeditie, parkeren
 • oppervlakte: 7.100 m²
 • ontwerp: 2010
 • oplevering: 2014
 • publicatie Jaarboek Architectuur 2013/2014
 • fotografie: Jeroen Musch