Nieuw Kralingen

Een huis ontwerpen zonder de plattegrond is in feite heel raar en een tikje onbevredigend. Maar juist deze incomplete ontwerpvraag en het dilemma hoe je binnen de huidige bouwconjunctuur een wijk kan realiseren die de naam ‘Nieuw Kralingen’ waardig is, vormde voor ons een interessante opgave om als architect eens helemaal op los te gaan.

Als over 5, 50 of zelfs 100 jaar bewoners en bezoekers van Nieuw Kralingen het ontwerpplezier zien in alle onderdelen die een gevel maken, dan is onze missie geslaagd.

Groen randen

Een heel belangrijke kwaliteit van Nieuw Kralingen ligt buiten de gevel. Aan zowel achter- als voorzijde van het huis is het groen. Soms een tuin, soms een laan, soms een vijver. Dit groen vormt een verbindende kwaliteit. De gevels van de huizen versterkt dit door de schaal van de clusters (een aantal huizen maken een eenheid) en de subtiele herhaling van ontwerpthema’s. Het groen en de straatwand werken samen en maken de wijk.

Mooi bouwen

Bouwende ontwikkelaars ERA Contour en Heijmans ontwikkelden samen met INBO de seriematige plattegronden. Een extra hoge begane grond, mooi gedetailleerde trappen en een fijne relatie met de buitenruimte aan de voor- en de achterkant van de woning zijn terug te vinden in alle woning types.

Zoals Kralingen haar schoonheid toont door een rijke mix aan ambachtelijke detaillering van bouwkundige elementen, zo zal Nieuw Kralingen hier een eigentijdse interpretatie van vormen. Form follows factory, waarbij we optimaal gebruik maken van prefabricage en herhaling van elementen. Door subtiele variaties en een mix van elementen ontstaat een bijzonder gelaagd gevelbeeld, dat werkt als een visuele verstrooiing. In plat Rotterdams: het ziet er sjiek uit zonder gedoe.

Eclecticisme

Als je door Kralingen loopt en je kijkt naar de ramen in de gevels, dan kan je misschien wel meer dan honderd lateioplossingen herkennen. Ze doen allemaal hetzelfde, maar zien er toch verschillend uit. Voor Nieuw Kralingen hebben wij hier een nieuwe telg aan toegevoegd: ‘De Kralingse Toog’. Volkomen eclectisch en toepasbaar in veel variaties, zorgt deze vorm ervoor dat we niet in de valkuil trappen van retro, maar het bestaande palet verrijken.

  • opgave: 800 woningen
  • locatie: Nieuw Kralingen, Rotterdam
  • opdrachtgever: Heijmans en ERA Contour
  • samenwerkende architecten: Architectuur Maken, Braaksma & Roos architectenbureau, Inbo, West 8
  • stedenbouw: West 8
  • ontwerp: 2021 - heden
  • uitvoering: vanaf 2022