PI59

De Amsterdamse Zuidas heeft een behoorlijk duaal karakter. Kantoorkolossen aan de zuidzijde van de A10 en aan de noordzijde de Prinses Irene buurt. En daar tussenin een gebouw uit de jaren 70, ontworpen als kantoor, in gebruik als school en door ons weer terug gebracht naar haar oorspronkelijke functie. Maar dan wel als ‘best-in-class office building’, omdat stad, buurt, plek en gebouw daarom vragen. Noblesse Oblige, vinden wij.

Noblesse Oblige, ‘best-in-class office building’

Een villa in een tuin

Hoewel het bestaande gebouw zelfstandig op haar eigen kavel staat, is het onderdeel van een grotere familie van gebouwen in de lineaire zone tussen de hoogbouw van de Zuidas en de lage woningbouw aan de noordzijde. En ondanks dat ieder gebouw haar eigen karakter heet, delen zij een belangrijke waarde: de groene strook die deze gebouwen omgeeft en met elkaar verbindt. Op een grotere schaal vormt deze strook een groene buffer tussen de twee stedelijke sferen.
Met de herontwikkeling wordt de vrije ruimte rondom het gebouw ingericht als tuin, waarmee PI59 hiermee haar unieke positie sublimeert.

Elegant brutalisme

De bestaande betonnen gevel, met haar uitgesproken brute karakter, wordt vervangen door een gevel die in veel aspecten het diapositief is van de bestaande gevel. Een open raster maakt het gebouw toegankelijk in plaats van gesloten. Grote ramen met gebogen glas maken het gebouw transparant in plaats van donker. Ornamenten in brons maken het gebouw verfijnd in plaats van grof. Gepolijst beton met natuursteen toeslag maakt het gebouw levendig in plaats van doods. Maar bij al deze elementen zorgen we ervoor dat het solide karakter een echo vormt van het oorspronkelijke karakter. Elegant brutalisme.

RE\DEFINE Office Space

Met PI59 wordt aan de Zuidas een sterk onderscheidend kantoorgebouw toegevoegd. Een vrij laag casco (zes lagen) met bijzonder grote vloeren van 3.000 m2 bieden ruimte voor een uitermate comfortabele werkomgeving. De grote hoeveelheid daglicht, goede routing, frisse lucht, flexibele indeelbaarheid en variatie in ruimtetypologie bieden voor alle soorten activiteiten de beste condities.

Het gebouw is ontworpen aan de hand van verschillende vooruitstrevende benchmarks, denk aan BREEAM, WiredScore, RE\DEFINE en tevens Net Zero Carbon waarmee wordt gecommitteerd aan de klimaatdoelen van het Paris Agreement. Met als resultaat the ‘best in-class-office building’.

  • opgave: transformatie schoolgebouw naar kantoren
  • locatie: Prinses Irenestraat, Amsterdam
  • opdrachtgever: Nuveen Real Estate
  • projectmanagement: G&S Vastgoed
  • constructeur: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
  • adviseur brandveiligheid: LBP/Sight
  • adviseur installaties: Techniplan Adviseurs
  • visualisaties: ©Parallel
  • programma: kantoren, vergaderruimten, restaurant, parkeergarage
  • oppervlakte: 19.810 m²
  • ontwerp: 2020
  • oplevering: 2023