Solar Pavilion
Het centrale thema van Dutch Design Week 2022 was: Get Set. Het duidt op een verschuiving in mentaliteit: We zetten ons schrap, het is tijd om in actie te komen en we moeten het samen doen. Het Solar Pavilion realiseerde de transitie van solar technologie naar solar design door een inspirerende samenwerking tussen ontwerpers, ingenieurs, bouwers en innovators. Het resulteerde in een paviljoen vol poëzie en pragmatisme waarin de energie van de zon zorgt voor een bijzondere ervaring.
Hotspot
De bezoeker klimt via een trapje vanuit de zitkuil omhoog en staat dan midden in het ‘zonnedoek’. wordt hiermee een nieuw perspectief op zonne-energie geboden. Het bijzondere patroon en de verschillende kleuren maken van een puur technisch element een betekenisvol onderdeel van onze gebouwde omgeving. Door de nabijheid van de panelen wordt technologie aanraakbaar, aaibaar en biedt het inspiratie om de energietransitie betekenisvol en ook vooral mooi te maken.
Energieoogst
Het Solar Pavilion oogst de energie van de zon, slaat deze op en deelt deze energie na zonsondergang op een zintuigelijke manier met de bezoekers. 380 gekleurde zonnepanelen vormen samen een indrukwekkend hangend doek, dat tussen twee grote stalen balken is gespannen. Het paviljoen is na een zonsimulatie optimaal op het Ketelhuisplein geplaatst om tussen de omliggende bebouwing maximaal energie te oogsten.
44 LED lampen lichten op in het duister en het alkoofmeubel verwarmt de bezoeker door middel van infrarood panelen. Onder het doek is een zitkuil gecreëerd, waarin The Circle, het symbool van de Solar BIennale, een energiek podium vormt voor debat en ontmoeting.
Robuuste en delicaat
Het paviljoen bestaat uit een robuuste staalconstructie die circulair en demontabel is. De krachtswerking van het ‘zonnedoek’ wordt volledig opgenomen door de vier stalen masten in combinatie met tuidraden en grote vloerbalken. Het staal is onbehandeld en alle verbindingselementen zijn in het zicht gelaten.
In contrast met deze indrukwekkende civieltechnische krachtsinspanning staat het delicate karakter van het ‘zonnedoek’. De glazen panelen waartussen de PV folie is opgenomen, zijn als schubben gemonteerd op stalen dwarsliggers die rusten op 3 tuien.
- concept & architectuur: V8 Architects
- ontwerpen art direction PV panelen: Marjan van Aubel Studio
- PV panelen: Kameleon Solar
- aannemer staalconstructie: Reijrink Staalconstructie
- montage en bevestigingen: Aldowa
- verlichting: Trilux
- constructeur: Adviesbureau Tielemans
- constructeur van ondersteuningsconstructie: Tentech
- aanemer staalkabels: Roodenberg Staalkabels
- PV Adviseur: E-Technics
- projectmanagement: DVP
- infrarood verwarming panelen: Greeniuz
- infrastructuur: KWS infra
- locatie: Eindhoven
- oppervlakte: 100 m²
- jaar: 2022
- fotografie: Aiste Rakauskaite
- Dit project is mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van Dutch Design Week en Bakkers Hommen.