Uitbreiding KPN hoofdkantoor opgeleverd

De uitbreiding van het hoofdkantoor van KPN in Rotterdam is opgeleverd. Met het ontwerp van V8 voor een nieuwe publiek toegankelijke plint en de renovatie van de toren versterkt het gebouw op fundamentele wijze de entree van de Wilhelminapier in Rotterdam.

Architectuur
Ingegeven door het havenkarakter van de pier is de uitbreiding als een publiek toegankelijke glazen ’terminal’ ontworpen, waarmee de toren transparant verankerd is. De gevel flirt met de bestaande pyloon, het glas plooit en kromt om de pyloon en volgt de schuinstand van het element. De stalen constructie en het monoliet afgewerkte beton in de ruwbouw zijn tegelijk afbouwelementen die de robuuste uitstraling van de uitbreiding versterken. Om het gebruik van staal te benadrukken heeft V8 de beeldbepalende kolommen uit staalplaten laten samenstellen. De zichtbare lasnaden en afwijkende opbouw van de kolommen zorgen ervoor dat ook van dichtbij het ietwat ruige karakter van een gebouw in een voormalig havengebied te ervaren is.

Het ontwerp van V8 architects is zorgvuldig gerelateerd aan de oorspronkelijke architectuur van architect Renzo Piano. De Italiaanse architect is geconsulteerd om recht te kunnen doen aan de aanvankelijke intenties van het gebouw. Het ontwerp is positief door hem ontvangen. De nieuwe plint zorgt voor de nog ontbrekende, uitnodigende entree van de Wilhelminapier die bekend staat om zijn hoogbouw en bouwkundige highlights. Daarmee is nu afgemaakt wat achttien jaar geleden is bedacht.

Interieurspecials
In het gebouw is alle comfort en techniek geschikt gemaakt aan de eisen die daaraan worden gesteld. Het interieurconcept dat V8 heeft voorgesteld richt zich op het nieuwe werken en ontmoeten. Daarbinnen heeft V8 bepaalde specials ontworpen; de centrale ontvangstbalie en de bibliotheek, volledig gematerialiseerd in Europees eiken. Ook het ontwerp van de verlichtingsarmaturen is een ontwerp van V8. De realisatie van het project heeft een jaar in beslag genomen.

Duurzame eigenschappen
Met het besluit van KPN voor een nieuw meerjarig verblijf en het ambitieuze uitbreidingsplan van gebouweigenaar RealIS, is verantwoordelijkheid genomen om bij te dragen aan een duurzame transitie van de bestaande voorraad aan kantoorgebouwen in Nederland. Bovendien is de uitbreiding flexibel ontworpen om makkelijk in te kunnen spelen op veranderende wensen en eisen in de toekomst. Daarmee is de toekomstbestendigheid van het gebouw verzekerd. Op de buitengevel is de groene pixelverlichting geactualiseerd naar energiezuinige, dimbare en full color LED pixels. Voor de gevel van de plint is overal speciaal triple glas gebruikt dat zorgt voor een energiezuinig gebouw. Het gebouw is beloond met een BREEAM In Use ‘Very Good’ certificaat voor oplevering.

Klik hier voor meer informatie over het project.