Innovatief gesamtkunstwerk van Nederlandse designers en kunstenaars

Het Nederlands paviljoen is een ‘gesamtkunstwerk’ dat een boost geeft aan technische innovaties, grote esthetische waarde toevoegt en bijdraagt aan een bredere acceptatie van technologie. Voor een mooiere en betere wereld.

In onderstaand persbericht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn, naast de designers, nu ook de betrokken Nederlandse kunstenaars kenbaar gemaakt.

Het ontwerp van het Nederlands paviljoen – een introductie
Bezoekers een complete zintuiglijke beleving van het Nederlandse thema ‘uniting water, energy and food’ geven. Dat is wat V8 Architects met het ontwerp van het paviljoen wilde bereiken. Naast focussen op wat mensen zien, juist ook andere zintuigen aanspreken en de bezoeker het thema laten voelen, horen, ruiken en proeven; ze kippenvel bezorgen. Het concept: een tijdelijk, circulair klimaatsysteem; een biotoop in de woestijn waarin water uit de lucht wordt geoogst, energie uit de zon wordt gehaald en eetbare planten en oesterzwammen worden gekweekt. Gebouwd met lokaal gehuurde damwanden en stempelbuizen, van binnen afgewerkt met bio-based en herbruikbare materialen. Die na afloop van de EXPO teruggegeven worden of een nieuwe bestemming krijgen.

Voor de invulling ervan ging V8 op zoek naar Nederlandse innovaties op het gebied van water, energie en voedsel. En wat ontstond was een inspirerende, sectoroverstijgende samenwerking. Kruisbestuiving over en weer om de technische innovaties zo te ontwerpen en in het paviljoenontwerp te integreren dat het vanzelfsprekend voelt dat de energie duurzaam wordt opgewekt en de materialen circulair zijn. Nederlandse kunstenaars maken de zintuiglijke beleving van het verhaal compleet.

VERBLUFFEND INNOVATIEF WERK VAN NEDERLANDSE DESIGNERS EN KUNSTENAARS

13 april 2021

In het Nederlands paviljoen van de World Expo in Dubai geven designers en kunstenaars een boost aan technische innovaties. Niet alleen voegen ze met hun verbeelding een grote esthetische waarde toe. Ook dragen ze bij aan een brede acceptatie van technologie. Voor een mooiere en betere wereld.  

In oktober opent de World Expo in de woestijn van Dubai. Het Nederlandse paviljoen, DutchDubai, belichaamt het door Nederland gekozen thema ‘uniting water, energy and food’ en laat de verbinding zien die ons land weet te leggen tussen duurzame energie, watermanagement, agricultuur en circulariteit. Designers en kunstenaars leveren hier een belangrijke bijdrage aan. Hun werk herinnert aan de kwetsbaarheid en eindigheid van de wereld. Tegenover het sombere vooruitzicht van de uitputting van bronnen – een zeer actueel thema in het Midden-Oosten – zetten zij concepten en innovaties die de verbeelding en zintuigen prikkelen.

Spectaculair van binnen
Wereldtentoonstellingen leveren al anderhalve eeuw een belangrijke bijdrage aan de architectuurgeschiedenis. Enkele bouwwerken bleven bewaard, zoals de Eiffeltoren en het Atomium. Zo niet het Nederlands paviljoen in Dubai, dat zal na afloop volledig en met een minimale footprint worden afgebroken. De impact zal echter niet minder groot zijn. V8 Architects koos bewust voor een neutrale buitenkant en sobere middelen zoals al in Dubai aanwezig staal. Alle aandacht van het circa 4.000 m2 tellende bouwwerk gaat naar de binnenruimte. Hier wordt een tijdelijk circulair klimaatsysteem gecreëerd met louter natuurlijk aanwezige hulpbronnen.

Wereldprimeur: water uit lucht
Het centerpiece wordt gevormd door SunGlacier. Hiermee claimt kunstenaar en uitvinder Ap Verheggen een wereldprimeur. Via een ingenieuze techniek krijgt hij voor elkaar wat voor onmogelijk werd gehouden: water maken uit de gortdroge woestijnlucht. Zijn installatie trakteert de bezoekers dagelijks op een regenbui van honderden liters water.

Marjan van Aubel Studio excelleert in verleidelijke, kleurrijke zonnepanelen. Buro Belén ontwikkelde biologisch afbreekbare gordijnen geïnspireerd op de originele vegetatie in Dubai.

Esthetiek nodig voor acceptatie
Het kunstprogramma, samengesteld door Monique Ruhe, speelt in op alle zintuigen. Direct al bij het betreden van het verdiepte paviljoen worden bezoekers omringd door de geur van de polder Mastenbroek, een installatie van Birthe Leemeijer. Kadir van Lohuizen legt als fotograaf op indringende wijze de gevolgen van klimaatverandering en hedendaagse voedselproductie vast. De klokken van Joep van Lieshout luiden alsof ze het eind der tijden aankondigen. Of is het de nieuwe tijd? Berndnaut Smilde laat wolken door de ruimte zweven. Buiten wandelen de Strandbeesten van Theo Jansen, vervaardigd van pvc-buizen en aangedreven door wind. Deze en andere kunstenaars laten zien dat bij innovaties esthetiek misschien nog wel belangrijker is voor brede acceptatie dan techniek. Een voorwaarde voor het oplossen van wereldopgaven.