Wat gebeurt er in Dubai?

Volg de bouw van het Nederlands paviljoen voor de EXPO2020 in Dubai hier op de voet.

Paviljoen open voor bezoekers – 1 oktober 2021

Vanaf 1 oktober is het paviljoen geopend voor publiek! Een fenomenale ervaring van de kracht van de natuur en de creativiteit van de mens!

De circulaire biotoop in de woestijn biedt een complete zintuiglijke ervaring van het thema ‘uniting water, energy and food’, samengebracht in een reusachtige oogstmachine. Prachtige Nederlandse innovaties worden gebruikt om water uit de lucht te halen, energie van de zon op te vangen en voedsel te verbouwen.
We hopen je er snel te zien!

Nog grotere stappen – augustus 2021

Nog 40 dagen tot de opening! De zonnepanelen zijn geïnstalleerd, net als het biobased gordijn en de eetbare planten. De oesterzwammen groeien als kool en de watermaker produceert al liters water per dag. Nog een paar puntjes op de I, de installatie van de kunst en de programmering van de bezoekerservaring en dan zijn we er helemaal klaar voor om jullie te ontvangen.

Grote stappen – mei 2021

Met nog 121 dagen te gaan tot de opening van Expo 2020 Dubai is er weer grote vooruitgang geboekt met de bouw van het paviljoen. De MEP-werken zijn in volle gang en de bijzondere, opblaasbare gevel van recyclebaar ETFE is geplaatst. De gigantische kegel is nu waterdicht en klaar voor zijn volgende fase. Ook de silo’s in de business lounge zijn bijna klaar; binnenin zullen de oesterzwammen voor de kegel worden voorgekweekt.

Bouw hervat – maart 2021

Na een periode van vijf maanden zijn we weer aan de slag. In de komende weken wordt het paviljoen waterdicht gemaakt, gevolgd door de installatie van de technische systemen in het interieur.

Tijdelijke bouwstop – oktober 2020

Vanaf 30 september 2020 is de bouw van het Nederlands paviljoen opgeschort. Vanwege de COVID-19 pandemie is de EXPO een jaar uitgesteld.

De hoofddraagstructuur is inmiddels voltooid! Het gebruikte staal is prima bestand tegen hoge temperaturen en behoudt ook op langere termijn zijn natuurlijke uitstraling. Het wordt er eigenlijk alleen maar mooier door…

In maart 2021 zal de bouw van het paviljoen worden hervat. Dan wordt het interieur afgemaakt en zullen technische systemen en innovaties worden geïnstalleerd. Daarnaast zal het terrein worden aangelegd en zullen de planten die in het paviljoen groeien, worden aangebracht. Ook zal er audiovisuele apparatuur voor de interactieve bezoekersshow worden geïnstalleerd.

80% gerealiseerd – 26 juni 2020

De hoofddraagstructuur, inclusief de ‘voedselberg’ en de schoorsteen zijn zo goed als klaar. Dat betekent dat 80% van het totale gebouw al is gerealiseerd.

Uitstel is een feit – 4 mei 2020

Door het Bureau Internationaal Exposition (BIE) is aangekondigd dat twee derde van de stemmen zijn behaald voor uitstel Expo 2020. Dit betekent dat de Expo 2020 Dubai als gevolg van de COVID-19 uitbraak met een jaar wordt uitgesteld. De Expo 2020 Dubai vindt daarom plaats van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022.

Vanaf eind mei worden alle bouwwerkzaamheden aan het Nederlandse paviljoen stilgelegd. Dan is de ruwbouw van het paviljoen klaar en vanuit het kwaliteits- en kostenoogpunt is dit ook het meest gunstige moment om te stoppen. De duurzame hergebruikte en ruwe bouwmaterialen, zoals het staal en de damwanden, zijn goed bestand tegen hoge temperaturen en behouden ook op langere termijn juist hun natuurlijke uitstraling. Hierdoor worden geen tot weinig nadelige effecten verwacht in de periode dat de bouw stilligt. Naar verwachting wordt de bouw vanaf januari 2021 weer hervat.

Voorbereiden op uitstel – april 2020

Onze opdrachtgever bereidt zich momenteel voor op de gevolgen van een eventueel uitstel van Expo 2020 Dubai met betrekking tot de bouw van het paviljoen. Om het paviljoen in 2021 af te ronden, worden twee scenario’s overwogen:

  1. De bouw gaat verder volgens de oorspronkelijke planning.
  2. De ruwbouw wordt voltooid en de bouw wordt voor enkele maanden onderbroken om hem volgend voorjaar te hervatten.

Lees hier meer.

Het ontstaan van de voedselberg – april 2020

Op dit moment zijn de werkzaamheden nog in gang. De time-lapse video laat de stalen constructie van de voedselberg zien; 19 meter hoog met een diameter van 15 meter.

Onderzoeken mogelijkheid tot uitstel Expo – maart 2020

Op maandag 30 maart is de stuurgroep van Expo 2020 Dubai bijeengekomen naar aanleiding van de wereldwijde ontwikkelingen met betrekking tot de uitbraak van het coronavirus. Naar aanleiding van deze vergadering kwam de stuurgroep collectief overeen om samen met het Bureau International des Expositions (BIE), het bestuursorgaan van de Wereldtentoonstelling, de mogelijkheid te onderzoeken om de opening van Expo 2020 met een jaar uit te stellen. De voorgestelde nieuwe data zijn 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022.

Er zal door de lidstaten met stemrecht worden gestemd over de voorgestelde wijziging van de data. Deze lidstaten kunnen hun stem uitbrengen tussen vrijdag 24 april en vrijdag 29 mei.

Lees hier meer.

Halverwege – maart 2020

We zijn al halverwege! 50% van de totale bouw is voltooid.
In een exclusief interview voor Construction Week Online, opgenomen op de bouwplaats, vertellen we over het ontwerp, de voortgang en de innovaties.

Nog meer staal – februari 2020

Inmiddels staan bijna alle damwanden op hun plaats en zijn er ook al behoorlijk wat stalen buizen geplaatst voor het dak en de luifel.

Plaatsen damwanden – januari 2020

Er is veel gebeurd de afgelopen tijd. De hoofdstructuur begint vorm te krijgen nu een deel (!) van de damwanden geplaatst is. Vijftien meter is hoog is behoorlijk indrukwekkend! Het plaatsen van de stalen buizen voor het dak staat als volgende op de planning.

Afgraven – oktober 2019

Aan de kant van het concours is de plot inmiddels helemaal afgegraven. Na het afronden van het uitgraven is de volgende stap het leggen van de funderingsplaten.

Plot – augustus 2019

Over een paar maanden staat op deze plot de hoofddraagconstructie van het Nederlands paviljoen!

Start bouw – juni 2019

Op 25 juni is de bouw van het Nederlands paviljoen van start gegaan. Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaf het startsein een videoboodschap die in Dubai werd uitgezonden. Op het expoterrein in Dubai werd speciaal uit Nederlandse lucht geoogst water overhandigd aan de Consul-Generaal. Met het ingaan van deze nieuwe fase krijgt het Nederlandse paviljoen steeds meer gestalte. Na de voorbereidende grondwerkzaamheden en funderingswerken zal de hoofddraagconstructie naar verwachting in het najaar van dit jaar klaar zijn.