Cooltoren by V8 Architects, Beeld: Ossip van Duivenbode
Cooltoren by V8 Architects, Beeld: Ossip van Duivenbode

Cooltoren opgeleverd: “Een ode aan de verschillende hoogtes van Rotterdam”

ROTTERDAM, 11 JANUARI 2023 – Na 4,5 jaar bouwen is de Cooltoren opgeleverd. Op de plek waar de relieken van de Rotterdamse wederopbouw het straatbeeld bepalen, is de stad een nieuwe hoogwaardige toren rijker. De toren is een ode aan de verschillende hoogtes in haar omgeving, op grote en kleine schaal. De ‘Rotterdamse laag’ tot 30 meter en de veel toegepaste bouwhoogte van circa 70 meter zijn hierbij sterk bepalend.

De 154 meter hoge toren omvat 282 appartementen, een bovengrondse parkeergarage voor auto en fiets -met muurschildering van Luuk Bode- en een ruime gezamenlijke groene daktuin van 1.770m2.

V8 Architects werd in 2016 gevraagd een woontoren met een opvallend en functioneel relevant silhouet te ontwerpen vóórdat de aanscherping van bouwwetgeving in 2017 de ontwikkelpotentie van deze locatie verder zou vertragen. Een intensieve samenwerking met opdrachtgever De Vijf Heren leidde tot een juiste balans tussen constructie, vorm en woongenot waarbij elke centimeter telt aan de kostenkant maar ook aan de opbrengstenkant. Het resultaat is een functioneel en technische puzzel op het scherpst van de snede.

Ontwerpend is er gekozen voor een toren die past in het fijne stadsweefsel op de grond en op elke hoogte betekenis heeft: De verbinding tussen stad en de lucht verloopt door de stapeling van de 50 woonlagen van luchtig op straat naar zwaar in het midden en eindigt weer luchtig in de wolken. Dit wordt bereikt door het gradueel dikker worden van de balkons, de toepassing van panoramische bandramen en de zogenaamde ‘weefgevel’ welke verwijst naar de wederopbouwgeschiedenis van Rotterdam. Het bijzondere middendeel vormt het zwaartepunt van de toren en noemen we de middenkroon. Dit element bepaalt het silhouet en biedt als equivalent van de penthouses vier verdiepingen met vier fantastische hoekappartementen met elk een balkon van 72m2.

De bewoners hebben inmiddels de sleutels ontvangen. De verwachting is dat de Cooltoren later dit jaar geheel bewoond is.