Hoofdkantoor Evides De waterzuivering installatie Kralingen is een van de belangrijke werken van de architect Wim Quist. Ontworpen als een samenhangende utilitaire structuur, vormt het een gestolde representatie van een industrieel proces, zorgvuldig ingepast naast de Nieuwe Maas en de Van Brienenoordbrug.Na een Europese aanbesteding zijn in dialoog met wijlen Wim Quist stedenbouwkundige uitgangspunten geformuleerd […]
Scandinavisch paviljoen EXPO 2025 Osaka
Dit ontwerp voor het Scandinavische paviljoen toont hoe met duurzame en innovatieve technologie een bijzonder microklimaat kan worden gecreëerd. Een toonbeeld van menselijk vernuft en een ode aan natuurlijke fenomenen. Een ijslandschap dat wordt gevormd door met geluidsgolven de hitte van de zon om te zetten in ijs. Inderdaad, met geluid.
De Westblaak in Rotterdam is een harde straat. Breed, veel auto’s, moeilijk over te steken. Maar wel een van de eerste straten waar het verlangen naar een zachtere en ‘bespeelbare’ binnenstad zichtbaar is door een paviljoen op de kop van een skatepark, midden tussen de rijbanen. Als voorloper van het toekomstige Blaakpark. Logisch dat ook de negen-tot-vijf kantoorpanden onder de loep worden genomen, een transformatie naar woningen is inmiddels een haalbare kaart en dit ontwerp verbindt op architectonische wijze het verleden met het heden.
Cooltoren
Het Baankwartier is een klein stukje Rotterdamse binnenstad dat een beetje uit het oog verloren lijkt. Maar niets is minder waar. De wijk Cool, waar het Baankwartier deel van uitmaakt, is aangewezen als onderdeel van de hoogbouwstad. Op de plek waar de relieken van de wederopbouw het straatbeeld bepalen wordt de skyline van Rotterdam verrijkt met de Cooltoren. De toren is veel meer dan een stapeling van appartementen tot de maximale bouwhoogte is bereikt. Ze relateert op verschillende hoogtes aan haar omgeving, op grote en kleine schaal. De ‘Rotterdamse laag’ en de veel toegepaste bouwhoogte van circa 70 meter zijn hierbij sterk bepalend. En uiteraard de voet en de top van de toren. Het verbijzonderen van het bouwvolume op deze specifieke hoogtes verbindt de Cooltoren onlosmakelijk met het stadsweefsel en met de skyline van Rotterdam.
The Caland
De Calandstraat, een schilderachtige straat in het statige Scheepvaartkwartier van Rotterdam wordt gekenmerkt door imposante blokken aan weerszijden. Deze blokken waren oorspronkelijk voornamelijk handelsgebouwen en havenkantoren. Het noordelijk deel van de straat is in de jaren ’70 voor een groot deel vervangen door kantoren. Het kantoor op nummer 41 stond al een decennium leeg en bood een unieke kans om dit deel van de Calandstraat nieuw leven in te blazen en het geheel te versterken.
Palladio
De wijk Prinsenland in Rotterdam kenmerkt zich door haar stroken- en stempelbouw. Omgeven door flats staan aan de Palladiostraat twee-, vier- en vijf-laagse kantoorgebouwen. Gebouwen uit 1987 die grotendeels leeg staan en niet voldoen aan de hedendaagse kwaliteitsnormen. Investeerder Era Capital benaderde ons voor het ontwerp van een nieuw appartementengebouw met hoge kwaliteit voor het middenhuur segment.
Solar Pavilion
Het centrale thema van Dutch Design Week 2022 was: Get Set. Het duidt op een verschuiving in mentaliteit: We zetten ons schrap, het is tijd om in actie te komen en we moeten het samen doen. Het Solar Pavilion realiseerde de transitie van solar technologie naar solar design door een inspirerende samenwerking tussen ontwerpers, ingenieurs, bouwers en innovators. Het resulteerde in een paviljoen vol poëzie en pragmatisme waarin de energie van de zon zorgt voor een bijzondere ervaring.
De Amsterdamse Zuidas heeft een behoorlijk duaal karakter. Kantoorkolossen aan de zuidzijde van de A10 en aan de noordzijde rijtjeshuizen. En daar tussenin een gebouw uit de jaren 70, ontworpen als kantoor, in gebruik als school en door ons weer terug gebracht naar haar oorspronkelijke functie. Maar dan wel als ‘best-in-class office building’, omdat stad, buurt, plek en gebouw daarom vragen. Noblesse Oblige, vinden wij.
Transformatie rijksmonument Brinkman & Van der Vlugt
“Dit gebouwtje bewijst ons tevens dat ‘Het Nieuwe Bouwen’ niet aan bepaalde materialen gebonden is, zooals vaak ten onrechte verondersteld wordt. Het hangt er maar van af hoe het gedaan wordt.”
Hulstkamp
Al sinds 1892 wacht het bouwperceel naast het Hulstkampgebouw aan de Maaskade op het Noordereiland op invulling. Door verschillende omstandigheden is het eerder niet gelukt hier een passend gebouw te realiseren. Op en rondom de laagbouw extensie naast het Hulstkampgebouw worden 4 luxeappartementen ontwikkeld. Een gevoelig project, op een gevoelige locatie. De Maaskade is een beschermd stadsgezicht, het Hulstkampgebouw een Rijksmonument.
Geen gebouw in traditionele zin, maar een tijdelijk circulair klimaatsysteem – een biotoop – met een intense zintuiglijke ervaring.
Nieuw Kralingen
Een huis ontwerpen zonder de plattegrond is in feite heel raar en een tikje onbevredigend. Maar juist deze incomplete ontwerpvraag en het dilemma hoe je binnen de huidige bouwconjunctuur een wijk kan realiseren die de naam ‘Nieuw Kralingen’ waardig is, vormde voor ons een interessante opgave om als architect eens helemaal op los te gaan.
The Green House Floriade
De tentoonstellingskas is verreweg het grootste gebouw op de Floriade 2022 in Almere. Volledig opgetrokken uit standaard kaselementen toont het haar bijzondere functie door de fors verhoogde middenas. De kas vormt hiermee door haar schaal en bijzonder silhouet een tijdelijk icoon van de tuinbouwsector op de Floriade.
KOER wordt een landmark aan de Laan op Zuid. Een opvallende verschijning tussen de vele nieuwbouwblokken die in aanbouw zijn. Een bouwblok met een sterke, eigen identiteit die wordt gevormd door een dynamische lobby, een opvallend marathonbalkon, een sociaal park en een bijzonder fenomeen genaamd Villa Residu.
De gemeente Den Haag heeft de Grote Marktstraat ontwikkeld tot de hoofdwinkelstraat van de stad met internationale allure. De straat veranderde in een chique en autoluwe winkelboulevard. Het oude Sijthoff City is in lijn met deze ambitie getransformeerd van een sleets jaren ‘80 kantoorgebouw naar een chique winkelpaleis.
Blaak House, ontworpen door Kees Elffers als klassieke interpretatie van de wederopbouw, dateert uit 1950 en deed in eerste instantie dienst als huisvesting voor de Nederlandsche Handelsmaatschappij. Het gebouw kenmerkt zich door een bijzondere bakstenen gevel met een statig portaal en een prachtige natuurstenen entree. Hoewel ooit bestempeld als ‘rijp voor de sloop’ is het in 2010 aangemerkt als Rijksmonument.
Villa K6
Rieteiland-Oost is ontwikkeld als villaeiland van de Vinex wijk IJburg. Vrijstaande huizen op dure kavels. Dit heeft in het stedenbouwkundig plan geleid tot huizen die dicht op elkaar staan, maar deze dichtheid is goed gecompenseerd met een hoogwaardig ingerichte openbare ruimte rondom een ‘duin’-thema. Onze opdrachtgever besloot om met zijn gezin te verhuizen van de binnenstad van Amsterdam naar een kavel met eigen privésteiger aan de waterkant van dit eiland. Aan ons de vraag om hier hun droomhuis te ontwerpen: een robuust strandhuis.
KPN besluit in 2016 om haar hoofdkantoorfuncties van Den Haag te verplaatsen naar de ‘KPN Toren op Zuid’ op de Wilhelminapier in Rotterdam. Dit gebouw uit 2000 van architect Renzo Piano staat pal naast de Erasmusbrug en is bekend om de hellende gevel. De wens van KPN is om een fors publiek toegankelijk programma toe te voegen en tegelijkertijd alle werk- en overlegplekken in te richten volgens de SMART technologie van KPN.
Mediahaven
Nu de overslag van hout niet langer in deze Houthavens plaatsvindt, verandert dit stuk stad in een gemengd creatief gebied met behoud van het industriële karakter. Binnenkort is het hier een samengaan van grote schepen, flitsende mode, ruige fabrieken, sprankelende televisieopnames en theatershows. Mediahaven maakt tv maken tot een publieke en open belevenis en is een creatieve pionier die de transformatie van de Houthavens heeft omgezet van woord in daad.
Negen woningen in nieuwe erftypologie
Aan de Rodenrijseweg in Berkel bevindt zich “De Klokkenwoning”; een monumentale boerderij uit 1852 die zijn naam dankt aan de klok op de ophaalbrug, één van de weinige ophaalbruggen die Berkel nog kent. Voor de eigenaar van de boerderij maakten wij een bijzonder plan om de inmiddels vervallen monumentale boerderij in ere te herstellen en te laten restaureren, en op het erf extra woningen te realiseren met behoud van het historische karakter.
Nieuw Hoboken
Nieuw Hoboken, ontworpen door de bekende Rotterdamse architect Herman Bakker, gebouwd in 1974 als kantoorgebouw, verdient beter. Het is nog steeds een uitgesproken stoer ‘seventies’ gebouw, maar past niet meer in deze tijd en op deze plek. Een dichte begane grond gevel en een monotone functie als kantoor in een woonwijk waren signalen voor de nieuwe eigenaar om een herontwikkeling te overwegen.
Saftlevenhof
Rotterdam West kenmerkt zich door stadsblokken gebouwd tussen 1900 en 1930. Deze stadsblokken hebben een binnenhof, die veelal bestaat uit een samenspel van private achtertuinen. De maat van dit binnenhof is bepaald door het stratenpatroon rondom.
Heliport Dordrecht
Een snelweg is geen stadsplein, winkelstraat of stationsweg. Een snelweg doorkruist het landschap, raakt steden en biedt bovenal zichtbaarheid en bereikbaarheid. Waarom zien kantoorgebouwen langs snelwegen er dan vaak uit alsof ze in een stadsweefsel staan? Met voordeur aan een stoep, picknicktafel achter een geluidscherm en voor de herkenbaarheid een groot logo op het dak. Wij denken dat dit anders en beter kan. Heliport in Dordrecht is gefundeerd op deze ambities.
Verto
In 1960 gebouwd om tijdelijk als gemeentehuis te dienen en na jarenlang gebruik als werkplaats en atelier, wordt het gebouw in 2018 getransformeerd tot woongebouw. Het oorspronkelijke gebouw fascineert in haar modernistische en no-nonsens verschijning, maar doet stedenbouwkundig weinig om dit deel van de binnenstad leuk te maken. Daar lag voor ons de uitdaging: met behoud van het DNA van het gebouw en het karakter van de zuidelijke binnenstad als naoorlogse wederopbouw, een tweede wederopbouw maken die een kwaliteitsimpuls oplevert voor Arnhem.
Brug Nigtevecht
Deze zeer bijzondere locatie onderscheidt zich van alle andere overgangen over het Amsterdam Rijnkanaal door haar cultuurhistorische betekenis. Op deze plek raken de Stelling van Amsterdam (UNESCO werelderfgoed sinds 1996) en de Nieuwe Hollandse Waterlinie elkaar. Deze landschappelijke en militaire cultuurhistorie verhaalt over primair grondverzet en inundatie. Het ontwerp voor de brug verbeeldt dit in al haar facetten.