De plannen voor het bouwen van een huis begonnen met het bladeren in verschillende catalogi voor standaard huizen. Makkelijk, praktisch, snel klaar. Maar ook dertien in een dozijn. In het besef dat je misschien maar één keer een huis gaat bouwen, is besloten het ontwerpavontuur aan te gaan. De pret à porter plannen zijn ingeruild voor haute couture. Voor maatwerk waarin persoonlijkheid, ruimtelijkheid en omgeving maximaal tot hun recht komen.

Wonen is maatwerk
Naast het bestemmingsplan is door de gemeente Bergen op Zoom een document ‘beeldregie’ gemaakt voor acht kavels aan de Fort de Roverweg in Halsteren. De hierin te lezen spelregels richten zich op zeer traditionele bouwvormen en materiaalgebruik. Veel catalogusbouwers en lokale aannemers bieden dit als een ‘pret-à -porter’ pakketje aan. Ook onze opdrachtgever heeft ruim een jaar met deze partijen gesproken, maar kwam met hen niet tot een huis dat voelde als ‘hun plek’. Zij kozen na dit tijdsverlies voor een andere weg en vroegen ons om voor hen een bijzondere villa te ontwerpen. En dat niet alleen, ook het interieur en de tuin horen tot het ontwerp. Het landelijke en traditionele heeft ons geïnspireerd tot een chique herinterpretatie van royale landhuizen, rieten daken en mooi ambachtelijk timmerwerk: ‘haute couture’.

De lokale aannemer
De steile daklijnen, de juiste oriëntatie en een bijzondere detaillering: de villa moest beter worden dan de cataloguswoning, maar niet duurder. Na een traditionele aanbesteding kwamen we uit bij een aannemerszoon die dat jaar het bedrijf van zijn vader zou overnemen. Hij had zin in dit bijzondere werk. Vader en zoon doken er in, betrokken hun netwerk van leveranciers erbij, met een nóg betere villa als resultaat. Het ontwerp vroeg om een traditionele kundige betrokken bouwer en kreeg die ook.

Permanent op vakantie
De bijzonder fijne locatie, met een riante achtertuin op het zuidwesten en uitzicht over landelijk gebied, maakt van alledaags wonen een permanente vakantie. Het huis strekt zich aan de zijkanten uit tot in de tuin en omarmt hiermee het grootse terras. De woning is over de volledige breedte verbonden met de tuin, waardoor wonen in een buitengebied elk moment van de dag een vakantiegevoel oproept.

  • opgave: nieuwbouw woonhuis
  • locatie: Halsteren
  • opdrachtgever: particulier
  • landschapsontwerp: Felixx
  • aannemer: De Kort BV
  • oppervlakte: 240 m²
  • ontwerp: 2014
  • oplevering: 2015