IJburg Kas & Kade

Amsterdam wil een gemengde stad zijn, met woningen voor allerlei doelgroepen. In het middeldure
huursegment is momenteel het aanbod klein en de vraag zeer groot.

Middeldure huurwoningen passen bij de wens van doelgroepen die de stad hard nodig heeft en graag
behoudt binnen de gemeentegrenzen, zoals docenten, verplegers en agenten. Betaalbare, hoogkwalitatieve woningen op mooie plekken in de stad. Goed ontsloten en door slimme collectieve voorzieningen biedt het meer dan wonen alleen.

Voor wie bouwen we?

Deeleconomie en duurzaamheid zijn belangrijk voor deze doelgroep en ze zijn ook bereid zich daarvoor in te zetten. Een comfortabele en compacte woning in een gebouw dat de bewoners van alle gemakken voorziet is voor hen ideaal. Daarom zijn in dit plan flexplekken en een fijne koffiebar, een pluktuin en sporten in het eigen gebouw opgenomen. Een gedeelde wasruimte, buitenruimte, logeerkamer, deelbieb, gereedschapskast maken het plaatje af. De snelle tram en fietsverbindingen naar de stad zorgen ervoor dat deze doelgroep hier geen eigen auto nodig heeft. Door overal in het gebouw ruimte voor ontmoeting te voorzien, ontstaat een binnenstedelijk stadswijkgevoel. Mensen komen elkaar op allerlei plekken en momenten informeel tegen. Waar veel stedelingen nauwelijks in aanraking komen met hun buren, is hier alle ruimte voor een spontaan gesprekje bij het plukken van kruiden in de collectieve kas of bij het lenen van een schroevendraaier of boek uit de gemeenschappelijke kasten.

Van staal en hout

Voor het Solid casco van Kas & Kade passen we demontabel hergebruikt staal toe. Zo verminderen we de materiaalvoetafdruk en zorgen we ervoor dat het casco in de toekomst weer beschikbaar is voor ander gebruik. Het gebouw bestaat uit een stalen tafel met een vrije hoogte van 6 meter op de begane grond. Deze ruimte heeft grote overspanningen en is zo maximaal vrij indeelbaar. Het stalen casco wordt opzettelijk in ruwbouwstaat gehouden. Walshuid en lasnaad maken het een tikje industrieel, wat past bij deze plek aan het water.

De modulaire woningen zijn gemaakt van hout en krijgen een kolommenstructuur, waardoor de vloeren in de toekomst vrij indeelbaar blijven. De bruto verdiepingshoogte van 3,6 meter zorgt ook voor flexibiliteit, zodat functieverandering mogelijk is. Het staal van de plint wordt doorgezet in de gevels van de bovenbouw, waar het voor een zachtere uitstraling gecombineerd wordt met hout. De kopgevels worden uitgevoerd in een losange patroon. Binnen het losange patroon worden alle mogelijke voorzieningen geïntegreerd, zoals ramen, ventilatieroosters, spuiluiken en nestkastjes.

Solide en subtiel

Kas & Kade verenigt visueel een aantal ogenschijnlijke tegenstellingen. Het gebouw heeft een stoer, maar elegant karakter. Stoer door de strakke lijnen en grote vlakken, elegant door een losagnepatroon in de gevel en subtiele balkons die de grote vlakken breken. Het wordt solide door de klassieke driedeling in de gevels met een basement, middenstuk en daklijst en een expressieve plintconstructie. Maar ook verfijnd door de subtiele geveldetails.

  • opgave: nieuwbouw appartementen
  • locatie: IJburg, Amsterdam
  • opdrachtgever: VORM
  • projectmanagement: G&S Vastgoed
  • constructeur: Pieters Bouwtechniek
  • adviseur brandveiligheid: DGMR
  • productontwikkelaar: finchbuildings
  • programma: 58 appartementen, commerciële plint, ingevuld met sportprogramma en hospitality
  • oppervlakte: 6.800 m²
  • prijsvraagontwerp: 2020