Scandinavisch paviljoen EXPO 2025 Osaka

Dit ontwerp voor het Scandinavische paviljoen toont hoe met duurzame en innovatieve technologie een bijzonder microklimaat kan worden gecreëerd. Een toonbeeld van menselijk vernuft en een ode aan natuurlijke fenomenen. Een ijslandschap dat wordt gevormd door met geluidsgolven de hitte van de zon om te zetten in ijs. Inderdaad, met geluid.

Bevroren door de zon
Met temperaturen buiten tot 32 graden Celsius is het Scandinavische paviljoen de meest verfrissende locatie op de wereldtentoonstelling in Osaka. Solar Evacuator Tubes op het dak worden gevuld met olie, die door het stralingsvermogen van de zon wordt verwarmd tot maximaal 300° Celsius. Met deze warmte wordt door middel van thermo akoestische techniek, bio-glycol gekeold tot ver onder het vriespunt.

Dit systeem voedt de ijsvloer, aangelegd met behulp van een standaard modulair ijsvloersysteem. Door natuurlijke fenomenen als temperatuurverschillen, vochtigheid en condensatie presenteert de ijsvloer zich als een door technologie gedreven landschap, waarbij textuur, relief en glansgraad varieren afhankelijk van lokale weersomstandigheden.

Overdag zal het ijslandschap het meest gekoeld moeten worden, wat goed past bij de maximale warmte die de zon overdag genereert. De halfopen structuur van de dakpanelen werkt als passieve zonwering, waardoor de tentoonstellingshal zacht wordt verlicht en de binnenkomende warmte wordt tegengehouden. En zelfs als het bewolkt is, werkt het systeem door de altijd aanwezige UV-straling.

Culturele verbinding
De gevel van het Scandinavische paviljoen vormt een transparant gordijn, gemaakt van in indigo geverfde gevlochten natuurlijke vezels. Referend aan de oude ingangen van Japanse openbare gebouwen biedt het een aangename natuurlijke ventilatie, terwijl de direct instraling van de zon wordt geblokkeerd.

Om het geometrische patroon te creëren, worden mooie maar eenvoudige knopen gebruikt, die doen denken aan Scandinavische zeevaarttradities en Japanse ambachten zoals Kumihimo. De touwen zijn in elkaar gevlochten om verschillende patronen te vormen. Het motief is een abstractie van twee geometrieën: de typische Scandinavische quilt en een ijskristal.

De onderkant van het gordijn is opgetild, zodat bezoekers een glimp kunnen opvangen van het ijslandschap en worden aangetrokken om deze vervreemende wereld te betreden.

Menselijk vernuft
De duurzame installaties die het microklimaat in het Scandinavische paviljoen creëren, vormen een integraal onderdeel van de architectuur. Tanks, containers, cilinders en leidingen creëren een theatrale weergave van het circulaire duurzame systeem en maken van de technologie geen abstractie, maar tonen een indrukwekkend staaltje menselijk vernuft.

Het systeem wordt hierdoor onderdeel van de tentoonstelling. Bezoekers voelen met al hun zintuigen de balans tussen het dak waar de warmte van de zon wordt geoogst, het ijslandschap onder hun voeten, de ingenieuze innovaties en de Scandinavische horizonten en zoncycli daartussenin.

De binnengevels worden geactiveerd met behulp van spiegelfolie en projectiedoek, waardoor een oneindige ruimte en een scala aan sferen ontstaat. Een vervreemdende uitwisseling van tijd, temperatuur en plaats.

 • opgave: Scandinavisch paviljoen EXPO 2025 Osaka
 • locatie: Osaka, Japan
 • in opdracht van: The Nordic Cooperation
 • projectmanagement: Bluedot
 • aannemer: Nishio
 • houtbouw: ATA
 • interieur en tentoonstelling: Nomura
 • lokale architect: Yasui
 • art direction scenografie: Ilkka Halso
 • gespecialiseerde adviseurs en leveranciers: Sound Energy, Ice World, Sweco
 • met medewerking van: Karen Glandrup, Richard Walet
 • besloten prijsvraag, tweede plaats