Nederlands paviljoen Wereldtentoonstelling Dubai

Geen gebouw in traditionele zin, maar een tijdelijk circulair klimaatsysteem – een biotoop – met een intense, zintuiglijke ervaring.

Het Nederlands paviljoen voor de EXPO 2020 belichaamt het door Nederland gekozen thema ‘uniting water, energy and food’. Het laat de verbinding zien die ons land weet te leggen tussen duurzame energie, watermanagement, agricultuur en circulariteit. Ontworpen als een circulair klimaatsysteem, een biotoop, biedt het paviljoen straks een onderscheidende bezoekerservaring. Het vertelt het verhaal van de Nederlandse deelname op een manier die alle zintuigen prikkelt. Bezoekers kunnen er de onderlinge verbinding tussen innovatieve Nederlandse oplossingen voor water, energie en voedselvraagstukken ervaren: er wordt water gemaakt, energie opgewekt en voedsel geoogst.

Biotoop met een intens zintuiglijke ervaring

Zintuiglijke beleving van de Nexus: water – energie – voedsel

Het Nederlandse paviljoen onderscheidt zich nadrukkelijk van andere paviljoens: het paviljoen IS namelijk de tentoonstelling en gebruikerservaring. De architectuur vormt de fysieke verbeelding van de kernboodschap van Nederland op deze wereldtentoonstelling, namelijk de onlosmakelijke verbinding tussen water, energie en voedsel. Door middel van natuurlijke fenomenen als condensatie, zonne-energie, fotosynthese, schimmelproductie, vochtigheidsgraad en temperatuurtransmissie wordt een klimaatsysteem gecreëerd. Hierbinnen worden water, energie en voedsel geoogst op een circulaire wijze.

De zintuiglijke ervaring hiervan, in combinatie met een fantastische bezoekersshow van KossmanndeJong en BIND, biedt een sensationele ervaring van de kracht van de natuur en hierop gebaseerde Nederlandse innovaties.

Circulair en bio-based

Het paviljoen is niet alleen ontworpen als showcase van duurzaamheid en circulariteit, maar bovendien ook zo gebouwd. Alle materialen worden na afloop teruggegeven of krijgen een volgende bestemming. Daardoor wordt de ecologische footprint van het paviljoen zo klein mogelijk gehouden. In contrast met het civieltechnische karakter van het exterieur voegt het interieur een laag van licht en verfijning toe. Ook in het interieur zijn de toegepaste materialen herbruikbaar, recyclebaar of biologisch afbreekbaar. Unieke innovaties op dat gebied zijn het gebruik van een bio-based gordijn, gemaakt van biopolymeren, speciaal ontworpen zonnepanelen die energie opwekken en tegelijkertijd de eetbare planten voeden met zonlicht.

In de VIP lounge worden vloertegels en akoestische wandelementen ontworpen en uitgevoerd met een nieuw bio-based bouwmateriaal waarvoor mycelium de basis vormt. Mycelium is het vegetatieve deel van een schimmel die na droging de basis vormt voor deze bouwproducten.

Typische staaltje Nederlandse civiele techiek

Het paviljoen wordt gemaakt met in feite het enige materiaal dat – naast zand – lokaal kan worden ‘geoogst’: stalen damwanden. Deze elementen worden doorgaans gebruikt om bouwputten mee te maken voor wolkenkrabbers of voor havenbekkens. En uiteraard is dat iets waar wij Nederlanders goed in zijn. Van de Nederlandse firma Meever, die ook een vestiging in Dubai heeft, lenen we al het constructiemateriaal; damwanden en stempelbuizen. Na afloop van de wereldtentoonstelling gaat dit materiaal weer terug naar de lokale bouwindustrie om ingezet te worden voor nieuwe projecten. Hiermee houden we voetafdruk van het paviljoen radicaal laag en leveren we na afloop een schoon bouwkavel met alleen woestijnzand op.

  • opgave: Nederlands paviljoen Expo 2020
  • locatie: Dubai
  • opdrachtgever: Ministerie Buitenlandse Zaken/Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
  • paviljoenbouw en hoofdaannemer: Expomobilia MCH Live Marketing Solutions AG
  • interactieve bezoekerservaringen: Kossmanndejong
  • integrale installatie en constructie engineering: Witteveen+Bos
  • circulaire principes en klimaatconcept: Aardlab
  • circulair voedselsysteem en oesterzwammen: Sign
  • ontwerp daklichten incl pv-cellen: Marjan van Aubel Studio
  • ontwerp bio-textiel gordijn: Buro Belen
  • ontwerp en productie mycelium wand- en vloertegels: MOGU
  • programma: tentoonstellingsruimte, auditorium, restaurant, VIP lounge en winkel
  • oppervlakte: 3.727 m²
  • ontwerp: 2018
  • oplevering: 2021