Palladio

appartementencomplex Palladio opgeleverd

ROTTERDAM 30 augustus 2023 – Rotterdam Prinsenland, een wijk getypeerd door stempel- en strokenbouw gebouwd tussen de jaren zestig en negentig, ondergaat momenteel een gedaanteverandering door grootschalige verdichting, verduurzaming én door de oplevering van appartementencomplex Palladio. Op de plek van een leegstaand kantoorgebouw uit 1987 aan de Palladiostraat heeft V8 Architects een nieuw wooncomplex gerealiseerd. Het complex weerspiegelt een menselijke benadering om eigentijds woonaanbod te creëren voor het middenhuursegment. Palladio bevat in totaal 96 twee- en driekamerwoningen voorzien van balkon of terras en met oppervlakten variërend van 44 tot 84 vierkante meter.

HOF EN BALKONS: DIVERSITEIT IN BUITENVERBLIJVEN Palladio is een hybride visie tussen stempelbouw en gemeenschappelijk hof. Het complex bestaat uit twee volumes die een groen hof omsluiten; een semi-openbare ruimte die dienstdoet als zowel entree als ontmoetingspunt voor de bewoners. Het complex onderscheidt zich door zijn veelzijdige buitenruimtes, zoals wintertuinen, logia en balkons, naast het hof elk ontworpen om een specifieke relatie te leggen tussen de woonkwaliteit en de stedenbouwkundige context. Via deze variatie in de buitenruimten vormt Palladio een contrast met de repetitieve patronen die terug te vinden zijn in omliggende flats. Deze integratie van functionaliteit en esthetiek vormt de kern van het concept, waarbij drie essentiële elementen -hof, balkon en interieur- samenvloeien om een gezonde en prettige leefkwaliteit te realiseren.

IDENTITEIT DOOR BAKSTEEN
De keuze voor baksteen als dominante materiaalkeuze draagt bij aan de distinctie van het ontwerp. Een specifieke witgrijze baksteen, die zijn kleur ontleent aan mergel in het bakproces, geeft de gevels diepte en textuur. Deze zorgvuldige selectie wordt geaccentueerd door geraffineerde metselwerkdetails die de unieke architectonische identiteit van het gebouw vormgeven. De gevels aan de straatzijde tonen een gevarieerde structuur, terwijl de hofzijde een harmonieuze rangschikking van ramen en balkons vertoont.

SAMENWERKING
Samen met Era Capital en Crefu heeft V8 Architects in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam een allesomvattend plan tot stand gebracht dat de hoogste kwaliteit waarborgt. Mede-oprichter en architect Rudolph Eilander van V8 Architects:  “Palladio is niet enkel een woningbouw project, maar een gebiedsontwikkeling die tot in de kleinste details is doordacht en ontworpen, tot aan het unieke metselwerk in prachtige steen.”

Palladio is de eerste fase van een tweedelige ontwikkeling. Een tweede fase zal later dit jaar nog eens 65 appartementen verwelkomen.