Negen woningen in nieuwe erftypologie

Aan de Rodenrijseweg in Berkel bevindt zich “De Klokkenwoning”; een monumentale boerderij uit 1852 die zijn naam dankt aan de klok op de ophaalbrug, één van de weinige ophaalbruggen die Berkel nog kent. Voor de eigenaar van de boerderij maakten wij een bijzonder plan om de inmiddels vervallen monumentale boerderij in ere te herstellen en te laten restaureren, en op het erf extra woningen te realiseren met behoud van het historische karakter.

Verto

In 1960 gebouwd om tijdelijk als gemeentehuis te dienen en na jarenlang gebruik als werkplaats en atelier, wordt het gebouw in 2018 getransformeerd tot woongebouw. Het oorspronkelijke gebouw fascineert in haar modernistische en no-nonsens verschijning, maar doet stedenbouwkundig weinig om dit deel van de binnenstad leuk te maken. Daar lag voor ons de uitdaging: met behoud van het DNA van het gebouw en het karakter van de zuidelijke binnenstad als naoorlogse wederopbouw, een tweede wederopbouw maken die een kwaliteitsimpuls oplevert voor Arnhem.

Brug Nigtevecht

Deze zeer bijzondere locatie onderscheidt zich van alle andere overgangen over het Amsterdam Rijnkanaal door haar cultuurhistorische betekenis. Op deze plek raken de Stelling van Amsterdam (UNESCO werelderfgoed sinds 1996) en de Nieuwe Hollandse Waterlinie elkaar. Deze landschappelijke en militaire cultuurhistorie verhaalt over primair grondverzet en inundatie. Het ontwerp voor de brug verbeeldt dit in al haar facetten.