Transformatie rijksmonument Brinkman & Van der Vlugt

“Dit gebouwtje bewijst ons tevens dat ‘Het Nieuwe Bouwen’ niet aan bepaalde materialen gebonden is, zooals vaak ten onrechte verondersteld wordt. Het hangt er maar van af hoe het gedaan wordt.”

Nieuw Kralingen

Een huis ontwerpen zonder de plattegrond is in feite heel raar en een tikje onbevredigend. Maar juist deze incomplete ontwerpvraag en het dilemma hoe je binnen de huidige bouwconjunctuur een wijk kan realiseren die de naam ‘Nieuw Kralingen’ waardig is, vormde voor ons een interessante opgave om als architect eens helemaal op los te gaan.

KOER wordt een landmark aan de Laan op Zuid. Een opvallende verschijning tussen de vele nieuwbouwblok­ken die in aanbouw zijn. Een bouwblok met een sterke, eigen identiteit die wordt gevormd door een dynami­sche lobby, een opvallend marathonbalkon, een sociaal park en een bijzonder fenomeen genaamd Villa Residu.

Cooltoren

Het Baankwartier is een klein stukje Rotterdamse binnenstad dat een beetje uit het oog verloren lijkt. Maar niets is minder waar. De wijk Cool, waar het Baankwartier deel van uitmaakt, is aangewezen als onderdeel van de hoogbouwstad. Op de plek waar de relieken van de wederopbouw het straatbeeld bepalen wordt de skyline van Rotterdam verrijkt met de Cooltoren. De toren is veel meer dan een stapeling van appartementen tot de maximale bouwhoogte is bereikt. Ze relateert op verschillende hoogtes aan haar omgeving, op grote en kleine schaal. De ‘Rotterdamse laag’ en de veel toegepaste bouwhoogte van circa 70 meter zijn hierbij sterk bepalend. En uiteraard de voet en de top van de toren. Het verbijzonderen van het bouwvolume op deze specifieke hoogtes verbindt de Cooltoren onlosmakelijk met het stadsweefsel en met de skyline van Rotterdam.

Villa K6

Rieteiland-Oost is ontwikkeld als villaeiland van de Vinex wijk IJburg. Vrijstaande huizen op dure kavels. Dit heeft in het stedenbouwkundig plan geleid tot huizen die dicht op elkaar staan, maar deze dichtheid is goed gecompenseerd met een hoogwaardig ingerichte openbare ruimte rondom een ‘duin’-thema. Onze opdrachtgever besloot om met zijn gezin te verhuizen van de binnenstad van Amsterdam naar een kavel met eigen privésteiger aan de waterkant van dit eiland. Aan ons de vraag om hier hun droomhuis te ontwerpen: een robuust strandhuis.

Hulstkamp

Al sinds 1892 wacht het bouwperceel naast het Hulstkampgebouw aan de Maaskade op het Noordereiland op invulling. Door verschillende omstandigheden is het eerder niet gelukt hier een passend gebouw te realiseren. Op en rondom de laagbouw extensie naast het Hulstkampgebouw worden 4 luxeappartementen ontwikkeld. Een gevoelig project, op een gevoelige locatie. De Maaskade is een beschermd stadsgezicht, het Hulstkampgebouw een Rijksmonument.

Negen woningen in nieuwe erftypologie

Aan de Rodenrijseweg in Berkel bevindt zich “De Klokkenwoning”; een monumentale boerderij uit 1852 die zijn naam dankt aan de klok op de ophaalbrug, één van de weinige ophaalbruggen die Berkel nog kent. Voor de eigenaar van de boerderij maakten wij een bijzonder plan om de inmiddels vervallen monumentale boerderij in ere te herstellen en te laten restaureren, en op het erf extra woningen te realiseren met behoud van het historische karakter.

Nieuw Hoboken

Nieuw Hoboken, ontworpen door de bekende Rotterdamse architect Herman Bakker, gebouwd in 1974 als kantoorgebouw, verdient beter. Het is nog steeds een uitgesproken stoer ‘seventies’ gebouw, maar past niet meer in deze tijd en op deze plek. Een dichte begane grond gevel en een monotone functie als kantoor in een woonwijk waren signalen voor de nieuwe eigenaar om een herontwikkeling te overwegen.

Saftlevenhof

Rotterdam West kenmerkt zich door stadsblokken gebouwd tussen 1900 en 1930. Deze stadsblokken hebben een binnenhof, die veelal bestaat uit een samenspel van private achtertuinen. De maat van dit binnenhof is bepaald door het stratenpatroon rondom.

Verto

In 1960 gebouwd om tijdelijk als gemeentehuis te dienen en na jarenlang gebruik als werkplaats en atelier, wordt het gebouw in 2018 getransformeerd tot woongebouw. Het oorspronkelijke gebouw fascineert in haar modernistische en no-nonsens verschijning, maar doet stedenbouwkundig weinig om dit deel van de binnenstad leuk te maken. Daar lag voor ons de uitdaging: met behoud van het DNA van het gebouw en het karakter van de zuidelijke binnenstad als naoorlogse wederopbouw, een tweede wederopbouw maken die een kwaliteitsimpuls oplevert voor Arnhem.