De Amsterdamse Zuidas heeft een behoorlijk duaal karakter. Kantoorkolossen aan de zuidzijde van de A10 en aan de noordzijde rijtjeshuizen. En daar tussenin een gebouw uit de jaren 70, ontworpen als kantoor, in gebruik als school en door ons weer terug gebracht naar haar oorspronkelijke functie. Maar dan wel als ‘best-in-class office building’, omdat stad, buurt, plek en gebouw daarom vragen. Noblesse Oblige, vinden wij.

Transformatie rijksmonument Brinkman & Van der Vlugt

“Dit gebouwtje bewijst ons tevens dat ‘Het Nieuwe Bouwen’ niet aan bepaalde materialen gebonden is, zooals vaak ten onrechte verondersteld wordt. Het hangt er maar van af hoe het gedaan wordt.”

De gemeente Den Haag heeft de Grote Marktstraat ontwikkeld tot de hoofdwinkelstraat van de stad met internationale allure. De straat veranderde in een chique en autoluwe winkelboulevard. Het oude Sijthoff City is in lijn met deze ambitie getransformeerd van een sleets jaren ‘80 kantoorgebouw naar een chique winkelpaleis.

Blaak House, ontworpen door Kees Elffers als klassieke interpretatie van de wederopbouw, dateert uit 1950 en deed in eerste instantie dienst als huisvesting voor de Nederlandsche Handelsmaatschappij. Het gebouw kenmerkt zich door een bijzondere bakstenen gevel met een statig portaal en een prachtige natuurstenen entree. Hoewel ooit bestempeld als ‘rijp voor de sloop’ is het in 2010 aangemerkt als Rijksmonument.

KPN besluit in 2016 om haar hoofdkantoorfuncties van Den Haag te verplaatsen naar de ‘KPN Toren op Zuid’ op de Wilhelminapier in Rotterdam. Dit gebouw uit 2000 van architect Renzo Piano staat pal naast de Erasmusbrug en is bekend om de hellende gevel. De wens van KPN is om een fors publiek toegankelijk programma toe te voegen en tegelijkertijd alle werk- en overlegplekken in te richten volgens de SMART technologie van KPN.

Nieuw Hoboken

Nieuw Hoboken, ontworpen door de bekende Rotterdamse architect Herman Bakker, gebouwd in 1974 als kantoorgebouw, verdient beter. Het is nog steeds een uitgesproken stoer ‘seventies’ gebouw, maar past niet meer in deze tijd en op deze plek. Een dichte begane grond gevel en een monotone functie als kantoor in een woonwijk waren signalen voor de nieuwe eigenaar om een herontwikkeling te overwegen.