Nederlands paviljoen wint BIE Best Architecture & Landscape Award en UAE Innovates Award

Op de voorlaatste dag van Expo 2020 Dubai is het Nederlands paviljoen bekroond met de BIE Official Participant Award voor Best Architecture & Landscape. Ook ontving het de UAE Innovates Award voor Duurzaamheid. Dit brengt het totaal aantal prijzen dat het paviljoen heeft gewonnen op 10.

Tijdens de prijsuitreiking op het terrein van de Expo in Dubai, als onderdeel van de viering van de BIE-dag (Bureau International des Expositions), kregen Carel Richter, commissaris-generaal, en Niels Bouwman, paviljoendirecteur, de prijzen uitgereikt.

De architectuur van het Nederlands paviljoen kreeg de Gold Award voor Architecture & Landscape in de categorie middelgrote paviljoens van de BIE Official Participant Awards. Het werd geroemd om de relevantie van architectuur door cruciale thema’s als circulariteit en potentiële oplossingen voor water-, energie- en voedselvraagstukken te laten zien op een manier die zowel technisch als esthetisch is en bovenal ook een inspirerende omgeving creëert.

Voor de UAE Innovates Award ontving het paviljoen de Best Sustainable Innovation Award voor zijn uitzonderlijke circulaire concept om water, energie en voedsel te verenigen via de verticale farm. Het concept, de technische innovaties en de holistische benadering van het circulaire concept werden als zeer impactvol ervaren.

Bureau International des Expositions (BIE) werd opgericht in 1928 en startte haar activiteiten in 1931. Door de BIE zijn expo’s uitgegroeid tot wereldwijde discussieplatforms waar oplossingen gezocht worden voor de grootste uitdagingen waar de mensheid voor staat. Sinds 1994 is duurzame ontwikkeling het hoofddoel van de wereldtentoonstelling. Onder auspiciën van het BIE zijn meer dan 50 Expo’s georganiseerd. Vandaag de dag zijn 170 landen lid van het BIE.

De UAE Innovates Awards, een initiatief dat voor het eerst werd gelanceerd in februari 2021 om innovatieve ideeën in de VAE te vieren, kent prijzen toe aan de Expo 2020 Dubai paviljoens die indrukwekkende innovaties hebben laten zien op het gebied van Opportunity, Mobiliteit en Duurzaamheid.