Hofplein 19

Hofplein 19, opgeleverd in 1960 en ontworpen door C.A. Abspoel, is een typerend voorbeeld van modernisme in de wederopbouwperiode. In dit tijdvak was er een groot tekort aan bouwmateriaal. Om deze reden was het verplicht om materialen te gebruiken, die niet toepasbaar waren voor woningbouw. Dit is de ontstaansreden van de glazen gordijngevel, die zo typerend was voor het oorspronkelijke ontwerp. Hiernaast ademt het gebouw in haar oorspronkelijke opzet de geest van Rotterdam: de open ruimte. Deze loopt onder het gebouw door en maakt de eerste verdieping in feite tot een opgetilde begane grond. Deze moderne monumentale opzet gaf Hofplein 19 een grandeur, passend bij het Shell kantoor, die door de verbouwing in de jaren 90 teniet is gedaan. Met dit ontwerp zijn deze oorspronkelijke kwaliteiten vertaald naar een eigentijds gebruik en karakter.

Glazen gordijn

Hofplein 19 is het saaiste icoon van Rotterdam. Pas als je er langs liep en omhoog keek naar de glazen gevel (de eerste vliesgevel van Nederland) zag je de kwaliteit en grandeur die Shell voor ogen had. Deze ervaring hebben we opgepakt en naar de 21e getrokken door dit zwevende glasvlak een duurzame functies te geven.

Door toepassing van bijzonder helder glas kan het oorspronkelijke glazen gordijn in volle glorie worden hersteld. Het biedt hierdoor een fantastische blik op de imponerende betonconstructie van het gebouw. Ter plaatse van de kenmerkende sprong in het platform krijgt het glazen gordijn een grote plooi. In deze plooi verbindt een wenteltrap alle verdiepingen met het balkon boven het tankstation. De grote plooi wordt uitgebreid met een reeks van kleine plooien, een glazen referentie naar de oorspronkelijk verticale belijning.

Platform

Het huidige Shell tankstation is niet origineel en later toegevoegd en het heeft een eigen dak gekregen onder de opgetilde begane grondvloer. Deze anomalie is in de loop der tijd een belangrijke identiteitsdrager van het gebouw geworden. In het ontwerp zijn deze twee belangrijke elementen; de opgetilde begane grond vloer en het dak van het tankstation, samengevoegd tot een nieuw beeldbepalend platform. Dit platform vormt de lobby van het gebouw en is met een uitnodigend en stevig gebaar toegankelijk via roltrappen vanaf het Hofplein.

Energie leverende gevel

In samenwerking met Deerns is het glazen gordijn ontwikkeld tot energie leverend element. De plooien in het glasgordijn werken als schoorsteen. Op natuurlijke wijze voeren ze warme lucht af en verse lucht aan. Door zonnecollectoren tussen kolommen en glas te plaatsen kan de zonnewarmte worden omgezet in vloerwarmte in de winter. Via een warmtewisselaar levert dit systeem in de zomer koeling op.

  • opgave: besloten prijsvraag
  • opdrachtgever: PPF
  • projectmanagement: NL Asset Management
  • installatieadviseur: Deerns
  • programma: kantoor
  • oppervlakte: 16.000 m²
  • prijsvraagontwerp: 2016