Start afbouw Nederlands paviljoen Expo 2020 Dubai

Op 1 april 2022 sloot de 35e wereldtentoonstelling, gehouden in Dubai, zijn deuren. Dat Expo 2020 Dubai eindigt, betekent niet automatisch ook het einde voor het Nederlands paviljoen. Met de sluiting van deze Expo breekt het moment van de afbouw aan en dat markeert het vervolg van het circulaire concept van het paviljoen.

Circulair klimaatsysteem
Het Nederlands paviljoen is door V8 Architects ontworpen als een tijdelijk circulair klimaatsysteem, een biotoop in de woestijn, waar bezoekers natuurlijke fenomenen als condensatie, zonne-energie, fotosynthese, schimmelproductie en temperatuurtransmissie kunnen ervaren. De architectuur vormt de fysieke verbeelding van de kernboodschap van Nederland, namelijk de verbinding tussen duurzame oplossingen op het gebied van water, energie en voedsel.

Circulaire bouw
Vanwege het tijdelijke karakter van een wereldtentoonstelling en de opdracht voor een duurzaam paviljoen met een minimale footprint, is het Nederlands paviljoen ontworpen en gebouwd volgens circulaire principes. Er is bewust gekozen zoveel mogelijk herbruikbare, recyclebare en biologisch afbreekbare materialen te gebruiken. Voor de bouw van het paviljoen is een radicale bouwwijze toegepast door in Dubai voorhanden zijnde materialen zoals damwanden en stempelbuizen te huren, in feite een ode aan Nederlandse civiele techniek.

Omdat het Nederlands paviljoen een showcase is voor duurzaamheid en circulariteit, heeft V8 Architects nieuwe biobased materialen in het ontwerp geïntegreerd. Een gordijn en luifel gemaakt van maiszetmeel dat werd omgezet in biopolymeer textiel vezels bijvoorbeeld, en vloer- en wandafwerking van mycelium.

Biobased materialen bieden een alternatief voor de huidige afbouwmaterialen die vaak vervuilend en niet recyclebaar zijn. Door concrete toepassingen te laten zien, die zowel technisch als esthetisch in het ontwerp geïntegreerd zijn, inspireert V8 Architects de bouwsector en wordt architectuur een podium voor innovaties.

Een tweede leven
Het hele paviljoen is technisch uitgewerkt om eenvoudig te kunnen demonteren naar bruikbare elementen die op hun beurt weer hergebruikt kunnen worden in de lokale civiele -en bouwindustrie.  De damwanden en stempelbuizen van ruim 18 meter spelen hierin de hoofdrol. Ook kleinere afbouwmaterialen zoals de silo’s van de paddenstoelenkwekerij zullen opnieuw gebruikt worden in toekomstige projecten. De vloeren zijn opgebouwd met zand, grind en stabilisatiematten die eenvoudig weg te halen zijn om te dienen als nieuwe ondergrond ergens anders in Dubai. Het ontgraven zand van de plot is gebruikt om de wanden van het paviljoen te isoleren en de verdiepingsvloeren te egaliseren.

Alle installaties, verlichting en zelfs de lift zijn geleased en zullen opnieuw gebruikt worden. De verlichtingsarmaturen en het meubilair worden gedoneerd aan een liefdadigheidsinstelling in Dubai om voor de rest van hun levensduur efficiënt te worden gebruikt. Zelfs de fundering van het paviljoen is bedacht om weer verwijderd te kunnen worden. Door het gehele paviljoen op staalplaat te funderen in plaats van beton, zal er na de ontmanteling van het paviljoen niets achterblijven. Alleen het woestijnzand dat er al was, toen de plot in 2018 in ontvangst werd genomen.

Michiel Raaphorst, architect-directeur en medeoprichter V8 Architects: “Het Nederlands Paviljoen is ons allereerste gebouw dat ontmanteld zal worden. En daar zijn we trots op. Want het recyclen, herbestemmen en hergebruiken van de materialen en apparatuur zijn het ware bewijs van het circulaire concept”.

Gedachtengoed
Niet alleen de materialen krijgen door hun hergebruik een tweede leven. De Nederlandse innovatieve kennis en oplossingen voor water, energie en voedselvraagstukken en de verbinding daartussen zijn in de regio niet onopgemerkt gebleven. Een lokale ondernemer neemt de ’kraamkamer’ van de oesterzwammen over en gaat in Dubai verder met de productie van paddenstoelen en myceliumproducten. Ook voor de zonnepanelen en de watermaker en het achterliggende gedachtengoed wordt momenteel gekeken om er in de Golfregio verder invulling aan te geven.

Expo 2020 Dubai; een terugblik
Het Nederlands paviljoen is gerealiseerd in samenwerking met consortiumpartners Expomobilia, Witteveen + Bos en Kossmanndejong, in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds de opening in oktober 2021 hebben, ondanks de toen geldende coronamaatregelen, bijna 1 miljoen mensen het paviljoen bezocht.

Het paviljoen heeft 10 awards gewonnen:

  • ‘Best Architecture & Landscape Award’ – BIE Official Expo Participant Award
  • ‘Best Sustainability Innovation’ – UAE Innovates Award 2022
  • ‘Best Sustainable Initiative’ – International Business Excellence Awards 2021
  • ‘Overall winner’ – International Business Excellence Awards 2021
  • ‘Innovation & Sustainability’ – Architectural Digest Design Awards 2021
  • ARC21 Innovation Award (solar panels Marjan van Aubel ism V8 Architects)
  • ‘Sustainable Construction Project of the Year’ – Big 5 Impact Awards 2021
  • ‘Best Interpretation of the Theme’ – Exhibitor Magazine World Expo 2020 Dubai Awards
  • ‘Best Sustainable Design’ (runner up) – Exhibitor Magazine World Expo 2020 Dubai Awards
  • ‘Best Medium Size Pavilion’ (runner up) – Exhibitor Magazine World Expo 2020 Dubai Awards.

Minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: ‘Nederland heeft zich met de thema’s water, energie en voedsel van zijn beste kant laten zien op Expo 2020 Dubai. Dankzij ons paviljoen en de deelnemende organisaties en bedrijven heeft ons land zijn visitekaartje afgegeven en is onze handelspositie vooral in de Golfregio versterkt.’