Nieuw Hoboken

Nieuw Hoboken, ontworpen door de bekende Rotterdamse architect Herman Bakker, gebouwd in 1974 als kantoorgebouw, verdient beter. Het is nog steeds een uitgesproken stoer ‘seventies’ gebouw, maar past niet meer in deze tijd en op deze plek. Een dichte begane grond gevel en een monotone functie als kantoor in een woonwijk waren signalen voor de nieuwe eigenaar om een herontwikkeling te overwegen. Om de transformatie mogelijk te maken wordt binnen het bestemmingsplan op zorgvuldige wijze extra volume toegevoegd. Het nieuwe volume verhoudt zich subtiel met het bestaande. Deels door er aan te refereren en op voort te bouwen, waaronder de plastiek en kleurpallet. Deels door juist meer afstand te nemen, bijvoorbeeld in materiaal en textuur.

Elke m2 telt

Het casco van het kantoor, de locatie van de kern en de hoek verdraaiing hebben een rijk palet aan woningtypes opgeleverd. 97 Appartementen, waarbij er maximaal zes exact hetzelfde zijn. Deze grote diversiteit aan woningen in type en grootte is een gevolg van een ‘Mix to the Max’ aanpak. Samen met de opdrachtgever, die een zo groot mogelijk aantal woningen wenste binnen de randvoorwaarden vanuit de gemeente, hebben we de puzzel opgelost om elke beschikbare m2 optimaal te benutten. De kansen van de bestaande gebouwstructuur en gevelopeningen zijn maximaal benut, waarbij functionele en ruimtelijke kwaliteit elkaar versterken.

Licht en lucht

Er is voor gekozen om de oorspronkelijke gevel, en daarmee het karakter van het gebouw, zoveel mogelijk te behouden. Op de begane grond wordt de gesloten gevel verwijderd en vervangen door een open glazen gevel. De nieuwe gevel bevat verschillende entrees en woonfuncties waardoor de kwaliteit van de openbare ruimte in de Rochussenstraat sterk zal toenemen. Dit stuk van de Rochussenstraat vormt daarmee een waardige en stedelijke overbuurman van de hoofdingang van het Erasmus MC.

Sublimatie van grindbeton

De aanpassingen die we doorvoeren aan de gevel brengen een ode aan het grindbeton. De lichte bruin- roze tint in het beton is gebruikt om in een intense toon terug te laten komen in de nieuwe elementen, zoals kozijnen, balustrades en luifels.

Deze luifels en balkons zijn toegepast bij de nieuwe vloeren, die we hebben toegevoegd naast en boven het bestaande gebouw. Door de scherpe belijning contrasteren deze vloeren met de zwaarte van het beton, maar samen vormen oud en nieuw een vanzelfsprekende symbiose.

  • opgave: transformatie kantoorgebouw naar woningen
  • locatie: Rochussenstraat Rotterdam
  • opdrachtgever: Ready for Living
  • adviseur akoestiek en bouwfysica: DGMR
  • adviseur brandveiligheid: DGMR
  • programma: appartementen
  • oppervlakte: 5.500 m²
  • ontwerp: 2018